Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Οι έμφυλες διακρίσεις βλάπτουν τους πάντες

«Η επένδυση στις γυναίκες ανυψώνει όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες»

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Μήνυμα συνεργασίας προς όλες τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους άνδρες και τα αγόρια, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Όπως τονίζει ο γγ του ΟΗΕ, η επένδυση στις γυναίκες ανυψώνει όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, «γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλους τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές του κόσμου».

Ωστόσο, αναγνωρίζει και τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν - από τις δομικές αδικίες, την περιθωριοποίηση και τη βία, έως τις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες, έως τη στέρηση της προσωπικής τους αυτονομίας και των δικαιωμάτων τους πάνω στο σώμα και τη ζωή τους.

«Οι έμφυλες διακρίσεις βλάπτουν τους πάντες – γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, αναφέρει πως είναι ένα κάλεσμα για δράση. «Δράση για να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους με μεγάλο προσωπικό κόστος. Δράση για την ενίσχυση της προστασίας από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δράση για την επιτάχυνση της πλήρους συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών», όπως εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας, τονίζει τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

«Η τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τις οδούς προς την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για να ενισχύσει την κακοποίηση και το μίσος. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Όταν οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι διακρίσεις μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει την ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και αύξησης της εκπροσώπησης των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία και προσθέτει: «Ο αποκλεισμός των γυναικών από τον ψηφιακό κόσμο έχει κοστίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο ΑΕΠ των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος την τελευταία δεκαετία – ένα κόστος που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025 αν δεν δράσουμε».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ