Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φθινοπωρινή ισημερία την Παρασκευή- Γιατί στην Αθήνα «αργεί» τέσσερις ημέρες

Αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο

Φθινόπωρο στον Πηνειό

Αύριο, Παρασκευή, αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. 

Λίγο πριν από τα ξημερώματα, στις 4:04 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής θα γίνει η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο αρχίζει η άνοιξη. 

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, η ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα γίνει λίγες ημέρες αργότερα. Την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα και νύχτα συμβαίνει μόνο σε τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην ισημερινό. 

Στις υπόλοιπες περιοχές- πάνω ή κάτω από τον ισημερινό- αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου έπειτα από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ