Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αντιδράσεις για τη Ναβρατίλοβα - Την κατηγορούν για τρανσφοβία μετά από σχόλια για τις transgender

Τα σχόλια της αθλήτριας που προκάλεσαν σφοδρή κριτική από την transgender κοινότητα

Αντιδράσεις για τη Ναβρατίλοβα - Την κατηγορούν για τρανσφοβία μετά από σχόλια για τις transgender

Η πρώην πρωταθλήτρια του τένις, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, κατηγορείται για τρανσφοβικά και ρατσιστικά σχόλια καθώς υποστήριξε ότι το να επιτραπεί σε transgender γυναίκες να αγωνιστούν σε γυναικεία πρωταθλήματα είναι «τρελό και δεν θα ήταν δίκαιο».

Η τενίστρια και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων προκάλεσε κριτική από τους ακτιβιστές και τους trans  αθλητές με ένα tweet τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς έγραφε: «Δεν μπορείτε απλά να διακηρύξετε πως είστε γυναίκα και να θέλετε να είστε σε θέση να ανταγωνιστείτε τις γυναίκες. Πρέπει να υπάρχουν κάποια πρότυπα, και το να έχεις πέος και να θες να αγωνιστείς ως γυναίκα δεν ταιριάζει με αυτό το πρότυπο».

Γράφοντας στους Sunday Times, η Ναβρατιλόβα δήλωσε ότι είχε υποσχεθεί να παραμείνει σιωπηλή για το θέμα, μέχρι που έκανε κάποια έρευνα σχετικά με αυτό που υποστήριξε και τώρα λέει πως «οι απόψεις μου έχουν ενισχυθεί».

«Ένας άντρας μπορεί να αποφασίσει να είναι γυναίκα, να πάρει ορμόνες εάν απαιτείται από οποιονδήποτε αθλητικό οργανισμό, να κερδίσει τα πάντα στην πορεία του και να κερδίσει ίσως μια μικρή περιουσία, και στη συνέχεια να αντιστρέψει την απόφασή του και να επιστρέψει κάνοντας μωρά αν το επιθυμεί».

«Είναι τρελό και εξαπάτηση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να απευθύνομαι σε μια transgender γυναίκα με οποιαδήποτε μορφή προτιμά, αλλά δεν θα ήμουν ευτυχής να αγωνιστώ εναντίον της. Δεν θα ήταν δίκαιο».

Τα σχόλιά της προσέλκυσαν την κριτική στα social media. «Είμαστε αρκετά συντετριμμένοι καθώς ανακαλύπτουμε ότι η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είναι τρανσφοβική», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων Trans Reality. «Αν οι τρανς γυναίκες είχαν πλεονέκτημα στον αθλητισμό, γιατί δεν έχουν κερδίσει χρυσά μετάλλια;».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εισήγαγε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το 2016, οι trangender άντρες είναι σε θέση να αγωνίζονται χωρίς περιορισμούς, ενώ οι γυναίκες πρέπει να αποδείξουν ότι το επίπεδο τεστοστερόνης τους είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο, για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον πρώτο αγώνα τους.

«Η απλή μείωση των επιπέδων ορμονών - η γραμμή που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα αθλήματα - δεν λύνει το πρόβλημα», έγραψε η Ναβρατίλοβα.

Μετά από τα σχόλιά της τον Δεκέμβριο, η Ναβρατίλοβα επικρίθηκε από την Καναδή Ρέιτσελ Μακ Κίνον, αθλήτρια της ποδηλασίας η οποία τον Οκτώβριο έγινε η πρώτη transgender γυναίκα που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο.

«Η Μακ Κίνον υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμά της να αγωνιστεί, επισημαίνοντας ότι, όταν δοκιμάστηκε, τα επίπεδα τεστοστερόνης της, η αρσενική ορμόνη, ήταν μέσα στα όρια που έθεσε η ομοσπονδία παγκόσμιου ποδηλάτου», έγραψε η Ναβρατιλόβα την Κυριακή, αλλά πρόσθεσε πως το βάρος και το ύψος της αθλήτριας της έδινα προβάδισμα.

Η Ναβρατίλοβα δήλωσε ότι ήταν «πολύ χαλαρή» με την κατηγορία της αθλήτριας ότι ήταν τρανσφοβική και εξέφρασε τη λύπη της καθώς λέει πως «υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των transgender ακτιβιστών να καταγγείλουν όποιον υποστηρίζει κάτι εναντίον τους».

Σε μια δήλωση προς τον Guardian, η Μακ Κίνον περιέγραψε το άρθρο της Ναβρατίλοβα ως «ενοχλητικό και βαθιά τρανσφοβικό» το οποίο «προωθεί παλιά στερεότυπα και το στιγματισμό εναντίον των transgender γυναικών αντιμετωπίζοντάς μας ως άνδρες που προσποιούνται απλά ότι είναι πραγματικές γυναίκες. Επιδιώκει να αρνηθούν στις transgender γυναίκες τα ίσα δικαιώματα και το να αγωνίζονται σύμφωνα με τους κανόνες».

Ένας εκπρόσωπος της κοινότητας των LGBT του Στόουνγουολ δήλωσε: «Ο αθλητισμός θα πρέπει να είναι φιλόξενος σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των trangender ανθρώπων». Η ανακοίνωση σημειώνει πως σύλλογοι και κυβερνητικά όργανα, όπως οι εμπειρογνώμονες, πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι ατομικές πολιτικές των αθλημάτων  για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι, είναι ίσοι.