Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην Ελλάδα ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ - Συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Στις 9:30 το προγραμματισμένο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό

Στην Ελλάδα ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ - Συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ επισκέπτεται την Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Πέμπτης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει πρωτοστατήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάδειξη της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στη συζήτηση για την κατοχή των ρωσικών S-400 από την Τουρκία - πραγματικότητα ασύμβατη με την ιδιότητα της συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ - με την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της, στη βάση του νόμου CAATSA.

Μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο, είχε στηρίξει το 2019 την πρωτοβουλία για τον East Med Act, που αποτελεί πλέον νόμο του αμερικανικού κράτους. 

Τον Ιούνιο, Μενέντεζ προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021» ( «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία»).

Στην πρόταση αυτή - από κοινού και πάλι με τον Μ. Ρούμπιο - περιλαμβάνεται σειρά εισηγήσεων για τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων, μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το νομοσχέδιο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της και «ζητά» από την αμερικανική διοίκηση να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το σχήμα συνεργασίας 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ).

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο σχολιάζει πως η επίσκεψη υπογραμμίζει «τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής συμμαχιών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ