Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή

«Oι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύουν τον χρόνο τους με το να συμπεριφέρονται γελοία»

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή

Ως μία πράξη «διπλής σκέψης» που θα έκανε περήφανο τον Όργουελ, χαρακτηρίζει ο Economist τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, αναφέροντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη μία πλευρά διαβεβαίωνε πως θα παραμείνει σταθερός στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, και από την άλλη παρότρυνε αμέσως τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το νομοσχέδιο αποτελούσε αυτό το είδος μέτρων που η Ελλάδα είχε δεσμευθεί ότι δεν θα λάβει χωρίς διαβούλευση με τους πιστωτές της. Έτσι, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, κάτω από ένα σύννεφο καχυποψίας», σημειώνεται, ενώ προστίθεται πως αν και δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα, το ελληνικό ζήτημα είναι στο μυαλό όλων.

Τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να καταρτίσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να το εφαρμόσει, αναφέρει ο Economist, «οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύουν τον χρόνο τους με το να συμπεριφέρονται σαν γελοία. Ο Τσίπρας επιτίθεται στη Γερμανία γιατί δεν θέλει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας απειλεί πως θα ανοίξει τα σύνορα της χώρας - και κατ' επέκταση της Ευρώπης- στους φτωχούς και δυνητικά επικίνδυνους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται κάθε άλλο παρά προβληματισμένος σε μία φωτογράφιση για ένα γαλλικό περιοδικό. Στο μεταξύ, το έργο της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας δεν έχει καλά- καλά ξεκινήσει».

Το άρθρο προσθέτει ότι τα τεχνικά κλιμάκια που μετέβησαν στην Αθήνα αντιμετώπισαν κωλυσιεργία και καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, και ως εκ τούτου κανείς δεν γνωρίζει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα ρευστότητας. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η χώρα έχει χρήματα για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της για ελάχιστες μόλις εβδομάδες και μία λύση φαντάζει πιο μακριά από ποτέ, σύμφωνα με το περιοδικό.

Κατά τον Economist, αποτελεί μια επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί η επταμερής συνάντηση κορυφής απόψε στις Βρυξέλλες και η συνάντηση με τη Μέρκελ τη Δευτέρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάτι περισσότερο από μια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Μέρκελ, ή οποιοσδήποτε άλλος, θα επιδιώξει να αποκλίνει από τη γραμμή στην οποία η ευρωζώνη έχει εμμείνει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι τα προβλήματα της Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά στο Eurogroup και τεχνικά μέσω των θεσμών που ήταν γνωστοί ως τρόικα.

Το άρθρο αναφέρει ότι ακόμα ο Τσίπρας εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει μια παράταση για τη χώρα του που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της μεγάλης δύναμης της πολιτικής του βούλησης. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο και μετά δεν έχει εμφανιστεί κάποια νέα επιλογή. Ο Ντράγκι δεν φαίνεται να υποκύπτει στις παρακλήσεις της Ελλάδας να επιτρέψει την έκδοση περισσότερου βραχυπρόθεσμου χρέους. Το ζητήματα των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους θα επανέλθουν, αλλά στην παρούσα φάση είναι άσχετα, λόγω της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και οι πιστωτές δεν δείχνουν να μαλακώνουν τα αιτήματά τους για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το μόνο που έχει πετύχει η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των δανειστών.

«Μαύρα σύννεφα μαζεύονται παντού. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα επιταχυνόμενη εκροή καταθέσεων. Τα φορολογικά έσοδα πέφτουν κατακόρυφα. Το ΔΝΤ είναι απογοητευμένο, η ΕΚΤ σε θέση αντιπαράθεσης ενώ ακόμη και η Κομισιόν που θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό της στο ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, χάνει την υπομονή της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για την εφαρμογή ελέγχου καταθέσεων όπως στην περίπτωση της Κύπρου προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να δει κανείς τι έχει πετύχει η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται.

«Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικής μέσω της τρόικας, είναι κατανοητό να θέλει η κυβέρνηση να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο. Αλλά δεν είναι κοντά στο να λύσει το βασικό της γρίφο: δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και οι πιστωτές θέτουν όρους για τα δάνεια τους. Καμία προσπάθεια από τον κ. Τσίπρα να υψώσει το ανάστημά του δεν θα το αλλάξει αυτό», καταλήγει το άρθρο.