Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Τουρκία ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά

Ανησυχία και προβληματισμός στην Αθήνα για υπαναχώρηση της Τουρκίας στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό

Η Τουρκία ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά

Εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν στις 21 Ιουλίου οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Η επίσημη ενημέρωση που έλαβαν οι ελληνικές αρχές από την Άγκυρα κάνει λόγο για ανάκληση των αξιωματούχων επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και πιθανή επιστροφή τους στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην εφημερίδα πως οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από την Τουρκία πριν από μερικές ημέρες για την αντικατάσταση των Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα η Άγκυρα πρόσθεσε πως όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την επανεισδοχή θα υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από την Τουρκία.

Αν και η Αθήνα δεν κάνει ανοιχτά λόγω για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας από πλευράς της Τουρκίας, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για το κατά πόσο αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο μέρες (Τρίτη 26 Ιουλίου), ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε επιτεθεί εκ νέου στην Ε.Ε., όσο αφορά το θέμα της συμφωνίας για το προσφυγικό, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανειλικρινή στάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είχε τονίσει πως η Τουρκία έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά.

«Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Ερωτηθείς για το από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ.

«Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος για το τι θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαίωσε στην «Κ»την ανάκληση των αξιωματούχων, αναφέροντας ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές στις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με την εκδοχή του αρχηγείου, η Τουρκία ανακάλεσε μετά το πραξικόπημα όσους έχουν γκρι και πράσινο διαβατήριο, που σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που κατέχουν θέση σε κυβερνητικό μηχανισμό.

Σήμερα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας ένα έκτακτο μέτρο ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους Σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.

Με πληροφορίες από Καθημερινή/ AΠΕ-ΜΠΕ