Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διάταξη ν/σ ανοίγει το δρόμο για τον διορισμό πτυχιούχων κολεγίων στην ελληνική εκπαίδευση

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί με τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που ανοίγει το δρόμο για το διορισμό αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ.

Διάταξη ν/σ ανοίγει το δρόμο για τον διορισμό πτυχιούχων κολεγίων στην ελληνική εκπαίδευση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη νομοσχεδίου που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να διορίζονται στην ελληνική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το άρθρο 50 του ν/σ για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης – επί του οποίου ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής – ορίζει ότι «τα πτυχία από εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν 1) αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ, ή 2) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Π.Δ. 38/2010, ή 3) απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο για κλάδο εκπαιδευτικού».

Με το ισχύον σύστημα, οι κάτοχοι παιδαγωγικών πτυχίων από ξένα ΑΕΙ για να διεκδικήσουν διορισμό στην εκπαίδευση πρέπει να έχουν αναγνώριση του τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η ρύθμιση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προσθέτει τις δύο άλλες εναλλακτικές. Μέσω αυτών, οι πτυχιούχοι των κολεγίων, τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα, αφού έχουν πάρει επαγγελματική ισοδυναμία, μπορούν να διεκδικήσουν διορισμό στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ.

Η ρύθμιση αυτή υπαγορεύθηκε από την παρατήρηση 4061/2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπ. Παιδείας που έλεγε πως η Ελλάδα αποκλείει τα πτυχία που έχουν δοθεί από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα παραρτήματά τους. Όπως τονίστηκε στην «Κ» από στελέχη του υπουργείου, «το warning letter αφορά συγκεκριμένα εκπαιδευτικούς και την απαιτούμενη συμμόρφωση του νόμου 4589/19».

Ωστόσο, το υπ. Παιδείας παραβλέπει ότι στο ισχύον καθεστώς υπάρχει όρος «για τη διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» πριν διοριστούν. Και δεδομένου του ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές ότι δίνονται ακόμη και μονοετείς προπτυχιακοί τίτλοι από ελληνικά κολέγια, έχουν προκληθεί αντιδράσεις για την ορθότητα της ρύθμισης.

Για ακύρωση των πανεπιστημιακών τίτλων έκανε λόγο ο Νίκος Παπαχρήστος, οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Και μέλος της παράταξης της Ν.Δ. ΔΑΚΕ, τονίζοντας στην Καθημερινή πως «τίθεται και ζήτημα ακαδημαϊκό αλλά και ηθικής τάξης για τους πτυχιούχους των σχολών δημόσιων ΑΕΙ».