Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυτοί είναι οι Έλληνες αγρότες και αυτή είναι η γιορτή τους

Η γιορτή του θερισμού στον Αλμυρό Βόλου

Αυτοί είναι οι Έλληνες αγρότες και αυτή είναι η γιορτή τους

«Φέτος ήταν για όλους μας μια πολύ καλή χρονιά», μου λέει ένας παραγωγός, την ώρα που παρκάρουμε δίπλα- δίπλα στην τεράστια αλάνα κοντά στο δάσος Κουρί, στον Αλμυρό. Έχει έρθει από την Κωπαΐδα οικογενειακώς. Είναι η γιορτή του και δικαίως. «Αθηναίοι εσείς; Πρέπει να έρθετε στον κάμπο, να δείτε». Εδώ, μέσα στο δάσος, είναι η γιορτή της ημέρας του θερισμού. Καλεσμένοι πρώτοι από όλους οι παραγωγοί κριθαριού, που συνεργάζονται και δίνουν τη σοδειά τους στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η σοδειά τους γίνεται μια παγωμένη Amstel. Kαι πίσω από κάθε γουλιά υπάρχει μεγάλος κόπος. Για λίγες ώρες θα τα ξεχάσουν όλα. Ο κάμπος του Αλμυρού, συμπεριλαμβάνεται στους 20 νομούς που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές κριθαριού της εταιρείας, την οποίας τα προϊόντα παράγονται μόνο από ελληνικό κριθάρι.

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Φέτος, ο θεριστής Ιούνιος, αναμένεται να δώσει 68.000 τόνους ελληνικού κριθαριού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τα εκατοντάδες τραπέζια είναι στρωμένα κόκκινα και άσπρα, ο κόσμος που φτάνει χιλιάδες, τα κορίτσια με τις παραδοσιακές τους φορεσιές κάνουν πρόβα τα βήματα, οι ηχολήπτες και οι φωτιστές τσεκάρουν ιδρωμένοι, οι άνθρωποι της εταιρείας δε θα καθίσουν ποτέ σε τραπέζι μέχρι να μιλήσουν σε όλους, ο Αρναούτογλου που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα κάνει μαραθώνιο selfie, o Κιάμος ψάχνει να παρκάρει, η τσίκνα, τα γέλια, τα τσάμικα, τα τσιφτετέλια, τα τσίκι-τσίκι, αγκαλιές, φιλιά. Ελληνικό πανηγύρι 2014. Εδώ είμαστε. Όλοι περνάνε περίφημα. Γιατί έτσι τους αρέσει. Και του χρόνου.

Το μέρος

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 Η γιορτή

Εκατοντάδες τραπέζια στρωμένα με κόκκινα και λευκά. Άνθρωποι που γνωρίζονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και άλλοι που κάθονται στο τραπέζι μαζί για πρώτη φορά. Τα φαγητά του τόπου. Οι μπύρες. Οι δημοτικοί χοροί. Τα τραγούδια, το ξεφάντωμα, αυτή είναι μια αληθινά μεγάλη γιορτή!

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι άνθρωποι

Χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν για να φτάσει σε εμάς μια παγωμένη γουλιά μπύρας. Περισσότεροι από 3.000 αγρότες, οι πρωταγωνιστές της γης, επιστήμονες, γεωπόνοι, συγκεντρωτές, οι άνθρωποι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Κάθε γιορτή θερισμού κλείνει μια ακόμα χρονιά μόχθου


Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και του χρόνου!