Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός»: Οι θησαυροί του Αγίου Όρους στο διαδίκτυο - Πάνω από 2,2 εκατ. ψηφιακές απεικονίσεις

Περιλαμβάνει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια ψηφιακές απεικονίσεις των θησαυρών του Αγίου Όρους, στο διαδίκτυο

«Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός»: Οι θησαυροί του Αγίου Όρους στο διαδίκτυο - Πάνω από 2,2 εκατ. ψηφιακές απεικονίσεις

Ολοκληρώθηκε η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», που περιλαμβάνει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια ψηφιακές απεικονίσεις των θησαυρών του Αγίου Όρους, στο διαδίκτυο.

Περισσότερες από 2.200.000 ψηφιακές απεικονίσεις (με κειμήλια,χειρόγραφα, μνημεία, λατρευτικά αντικείμενα, κώδικες, παλαίτυπα βιβλία, χαρακτικά, γλυπτά, τοιχογραφημένα σύνολα, φορητές εικόνες, αγιογραφίες, πλάκες φωτογραφιών, αντικείμενα μεταλλουργίας και ξυλογλυπτικής κ.α.) που αναδεικνύουν σε όλη την υφήλιο τον πολιτιστικό πλούτο των ιερών μονών του Αγίου Όρους είναι πλέον προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου μετά την ολοκλήρωση του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού».

Η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», όπως ανέφεραν οι συντελεστές του έργου αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του έργου www.mountathos.org (ελεύθερη πρόσβαση σε όλους) μέσω της οποίας το τεράστιο υλικό της Κιβωτού καθίσταται ψηφιακά διαθέσιμο στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο Μονών της Αθωνικής χερσονήσου, με τρόπο που σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

Σύντομα και μέχρι το καλοκαίρι οι ενδιαφερόμενοι θα αντλούν τα περιγραφικά μετα-δεδομένα και στην αγγλική γλώσσα. Για τους ερευνητές υπάρχουν ειδικές μηχανές αναζήτησης προκειμένου να βρίσκουν το υλικό στο βάθος και στη έκταση που επιθυμούν ενώ το έργο προσφέρει πολλές πολυμεσικές εφαρμογές ειδικά για την εκπαίδευση (και στην αγγλική, αραβική και ρωσική γλώσσα) .

Στην «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό» έχουν συμπεριληφθεί χειρόγραφοι κώδικες (908.514 ψηφιακές λήψεις), ιστορικά αρχεία έγγραφα (556.795 λήψεις), παλαίτυπα (450.473 λήψεις), φορητές εικόνες(14.006 λήψεις), αντικείμενα έργων τέχνης ειδικές συλλογές(37.664),φωτογραφίες αρνητικά- slides (100.399 λήψεις) αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις (39.784 ψηφιακές λήψεις), ψηφιακοί κατάλογοι : 75665 βιβλιογραφικές συλλογές, ο Αθωνικός Λειμών/Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη (23.000 ψηφιακές λήψεις). Σε 2 τρισδιάστατες απεικονίσεις παρουσιάζονται ο Πάνσεπτος Ναός του Πρωτάτου και η Τράπεζα Βατοπαιδίου, 4 ψηφιακά μονοπάτια( σσ τα παλιότερα όλων), 5 προσκυνητάρια ιερών μονών και έξι εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Στο έργο της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» συμμετείχαν 12 κυρίαρχα μοναστήρια του Αγίου Όρους (επί συνόλου 20), το Αρχείο του Πρωτάτου και η (κοινοβιακή) Νέα Σκήτη της μονής Αγ Παύλου. Πρόκειται για τις μονές Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος, Καρακάλου, Σταυρονικήτα, Αγίου Παύλου, Σίμωνος Πέτρας, Διονυσίου, Ξηροποτάμου, Γρηγορίου, Ξενοφώντος, Δοχειαρίου και Ζωγράφου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ