Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Churmosquagogue: Ένα διαθρησκευτικό κέντρο ορθώνεται στην καρδιά του Βερολίνου

Χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι θα μοιραστούν ένα κοινό κέντρο πίστης στην καρδιά του Βερολίνου.

Churmosquagogue: Ένα διαθρησκευτικό κέντρο ορθώνεται στην καρδιά του Βερολίνου

Σε ένα κτίριο που θα κοστίζει 47 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει ένα τζαμί, μια εκκλησία και μια συναγωγή, η πόλη του Βερολίνου επιχειρεί να δείξει το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο, ανοιχτό και έτοιμο να γεφυρώσει τα διαφορετικά θρησκευτικά υπόβαθρα των εκατομμυρίων κατοίκων της

Το θρησκευτικό κέντρο θα χτιστεί στο Fischerinsel, στον χώρο όπου βρισκόταν η πρώτη εκκλησία στο Βερολίνο, ο Άγιος Πέτρος, που βομβαρδίστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και κατεδαφίστηκε την περίοδο του κομμουνισμού στην Ανατολική Γερμανία. 

Η δομή ονομάζεται House of One και χαρακτηρίζεται ως «churmosquagogue». Οι διαδικασίες για το έργο έχουν ξεκινήσει από το 2012 αλλά μόλις στις 27 Μαΐου θα μπει ο θεμέλιος λίθος στο έργο δίνοντας τέλος σε μια μεγάλη συζήτηση για τα πιθανά προβλήματα εξαιτίας της λειτουργίας του και η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια. 

Συμβολίζει τη διαθρησκευτική συνεργασία και τον διάλογο και οι τρεις δομές, το τζαμί, η εκκλησία και η συναγωγή θα συνδέονται με ένα κοινό χώρο συνάντησης των πιστών και των τριών δογμάτων. 

Το κέντρο σχεδιάστηκε από τους Βερολινέζους αρχιτέκτονες Kuehn Malvezzi και όπως λένε πρόκειται για ένα κέντρο στοχασμού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επισκέπτες άλλων δογμάτων. 

Πίσω από την ιδέα όπου αυτές οι τρεις θρησκείες θα μπορούσαν να συνυπάρχουν, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δική τους ταυτότητα βρίσκεται η επιθυμία να επισκέπτονται οι πιστοί της μιας θρησκείας τους πιστούς της άλλης σε μεγάλες γιορτές προκειμένου να γνωρίσουν τα έθιμα και το τυπικό μιας άλλης θρησκείας.

Θεολόγοι, ραβίνοι και ιμάμηδες που πήραν μέρος στο διάλογο που έχει διαρκέσει χρόνια πιστεύουν ότι το House of One είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο. «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής όπου δείχνουμε ότι δεν υπάρχει μίσος μεταξύ μας» υποστηρίζουν.

Η επιθυμία της επιτροπής που έχει διαχειριστεί τη συζήτηση για το έργο είναι αυτό το νέο είδος ιερού κτηρίου που αντικατοπτρίζει το Βερολίνο σήμερα και όχι σαν μια ακόμα «λέσχη» για μονοθεϊστικές θρησκείες. Οι θρησκείες σήμερα πρέπει να βρουν νέα γλώσσα και τρόπους για να συνδεθούν με τους πιστούς ξεπερνώντας το φόβο της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών καθεμιάς από αυτές. 

Το έργο καλύπτεται από πόρους της πόλης του Βερολίνου και δωρεές, ενώ μια νέα καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων τρέχει από τον περασμένο Δεκέμβριο.