Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ

Όλο το δραματικό τριήμερο της Συνόδου Κορυφής που ήθελε την Ελλάδα μια ανάσα από το Grexit

Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ

To χρονικό της διαπραγμάτευσης περιγράφει σε σημερινό άρθρο του ο βρετανικός Guardian, από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου.

Όπως αναφέρει στο μακροσκελές άρθρο του ο Guardian, όλα ξεκίνησαν από την παραμονή του Eurogroup του Σαββάτου, ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.  

«Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου, κι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έφτιαχναν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητούσαν για άλλη μια φορά λύση για την ελληνική κρίση χρέους, ένα σοκαριστικό e-mail΄από το Βερολίνο έφθασε στα «εισερχόμενα» ενός πολύ μικρού αριθμού αξιωματούχων» [...] αναφέρει ο δημοσιογράφος Ίαν Τρέινορ.


Ήταν η γνωστή πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίζονται σοκαρισμένες από το προτεινόμενο Grexit και αντίθετες. Η εφημερίδα ωστόσο, αναλύει και την σκληρή στάση που είχαν απέναντι στην Ελλάδα άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

«Προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να εξασφαλίσει νέα βοήθεια, η Αθήνα έπρεπε να συμβιβαστεί με τις γερμανικές απαιτήσεις να αναμορφώσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, συντάξεων και φορολογίας και να παραχωρήσει την κυριαρχία της όσον αφορά μεγάλους τομείς της χάραξης πολιτικής» τονίζει ο συντάκτης.

 

Η υποστήριξη έρχεται μόνο από την γαλλική, την ιταλική και την κυπριακή πλευρά. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ματέο Ρέντσι ο οποίος θεώρησε ότι επρόκειτο για μία καθόλου απαραίτητη επίδειξη ισχύος της Γερμανίας που θα ταπείνωνε την Ελλάδα κι έπρεπε να ανακοπεί. «Άλλωστε αυτή η κίνηση τρόμαζε κι άλλους πολιτικούς στην Ευρώπη, που παρακολουθώντας την εκπαραθύρωση Τσίπρα θα μπορούσαν να σκεφτούν: Μήπως εγώ είμαι ο επόμενος;»[...] γράφει χαρακτηριστικά ο Τρέινορ.

Εκτός από το Grexit, η πρόταση του Σόιμπλε περιλάμβανε και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα είχε έδρα το Λουξεμβούργο. Στην πραγματικότητα ήθελε να επαναλάβει αυτό που έγινε στη Γερμανία μετά την πτώση του Τείχους το 1989 και τα περιουσιακά στοιχεία της τότε Αν. Γερμανίας πέρασαν στα χέρια των Δυτικών μέσα σε μια νύχτα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τότε, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον Ντομπρόβσκις και τον Μοσκοβισί ενώ ζήτησε ραντεβού με τον Ολάντ στο Παρίσι. Όλοι ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά φοβούνταν μήπως η Μέρκελ ταχθεί στο πλευρό του Σόιμπλε. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα είχαν τη δύναμη να σταματήσουν τις εξελίξεις [...]

Η Μέρκελ, όπως υποστηρίζει ο Guardian, ενημερώθηκε για το mail του Σόιμπλε μερικές ώρες νωρίτερα. 

Καθοριστικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής έπαιξε ο Τουσκ, ο οποίος, μετά την αποκάλυψη του πλάνου Σόιμπλε, κίνησε τα νήματα για να υπάρξει μια συμφωνία και να μην φύγει κανείς από την αίθουσα με την αίσθηση ότι είχε φθάσει το τέλος.