«Mira» στα ισπανικά σημαίνει «κοίτα» και το όνομα ταιριάζει γάντι στο καινούργιο εστιατόριο και μπαρ που είναι στρατηγικά τοποθετημένο στην Καστέλλα. Η βεράντα του, σαν παρατηρητήριο του πελάγους, «κρέμεται» πάνω από το Μικρολίμανο και η θέα του είναι συγκλονιστική. Ένας ευχάριστος χώρος, προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα, ανοιχτός από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κάτι που τον κάνει ιδανικό τόπο συνάντησης για καφέ, σνακ, δείπνο αλλά και βραδινό ποτό. Ο άξιος σεφ Νίκος Λαλουδάκης έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας κι έχει στήσει ένα μενού με προτάσεις κλασικές που δεν θα σε προβληματίσει.
Το ριζότο ήρθε σωστά χυλωμένο, με τον κόκκο του ρυζιού σωστά al dente. Σιγομαγειρεμένο, με άγρια μανιτάρια, μια πινελιά λάδι τρούφας και λεπτοκομμένες φέτες γραβιέρας (€14). Αν και το πιάτο ταιριάζει σε χειμωνιάτικο μενού, η βαθιά νοστιμιά του κράτησε καλή συντροφιά στο τραπέζι. Για το παλαιωμένο ερυθρό κρασί που μεταγγίσαμε στην καράφα ώστε να «αναπνεύσει» πριν σερβιριστεί στα ποτήρια έδωσε ιδέες το onglet (διάφραγμα) που μαρινάρεται σε ελαιόλαδο, ξίδι και δεντρολίβανο, πριν ψηθεί διακριτικά στην πυρά και στο πιάτο συνοδεύεται από κρέμα γλυκιάς κολοκύθας (€22). Σωστά ψημένο ήρθε και το φιλέτο σατομπριάν –θυμίζει ένδοξες εποχές της γαλλικής κουζίνας της δεκαετίας του ’80– που συνόδευαν μοσχοβολιστές baby πατάτες και τρεις σος: πιπεριού, μανιταριών και εσπρέσο (€23). Τα πιάτα διατηρούν μια ποιότητα χωρίς να δρέπουν δάφνες δημιουργικότητας. Το επιδόρπιο επιβάλλεται. Το προφιτερόλ με γκανάς αρωματισμένη με μπαχαρικά (€8,50) είναι πειρασμός. Τα κουτάλια βυθίζονται ηδονικά στην απαλή υφή της σοκολάτας με την προκλητική γεύση. Το Mira προσφέρεται για την καλοκαιρινή έξοδο, με τις ωραίες μουσικές και το αποτελεσματικό και ευγενικό σέρβις.
Mira, λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 70, Καστέλλα, 210 4115579