Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Άντι Γουόρχολ και το πιο αστείο και σπάνιο βιβλίο μαγειρικής που γράφτηκε ποτέ

Ο Άντι Γουόρχολ και η Σούζι Φράνφουρτ έφτιαξαν το βιβλίο μαγειρικής «Wild Raspberries» πριν γίνει πολύ διάσημος, σε μια εποχή που εκείνος και οι φίλοι του παρωδούσαν την υψηλή γαστρονομία.

Ο Άντι Γουόρχολ και το πιο αστείο και σπάνιο βιβλίο μαγειρικής που γράφτηκε ποτέ

Το σπάνιο βιβλίο μαγειρικής που έφτιαξε ο Αντι Γουόρχολ με τη φίλη του διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Σούζι Φράνκφουρτ το 1959, υπάρχει σήμερα μόνο σε τριάντα τέσσερα αντίτυπα.

Ο ίδιος πίστευε ότι θα πουλούσε χιλιάδες αντίτυπα, όπως πουλούσε τα έργα του. Πούλησε μόνο 30. Ο Γουόρχολ που έδωσε λάμψη σε μια ταπεινή κονσέρβα ντοματόσουπας και στα μπουκάλια της Κόκα-Κόλα δεν τα κατάφερε καλά με τη μαγειρική.

Βέβαια, σήμερα ένα από τα αντίγραφα που υπέγραψε ο Γουόρχολ για τον συντάκτη μόδας DD Ryan πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Bonhams στη Νέα Υόρκη για 36.000 ευρώ.

Γουόρχολ και Φράνφουρτ έφτιαξαν το βιβλίο μαγειρικής Wild Raspberries πριν γίνει πολύ διάσημος, σε μια εποχή που εκείνος και οι φίλοι του άρχισαν να παρωδούν την υψηλή κουζίνα της εποχής με συνταγές όπως την «Omlet Greta Garbo» –που πρέπει να τρώτε μόνοι σε ένα δωμάτιο με κεριά–, «Gefilte of Fighting Fish» και «Seared Roebuck». Η Σούζι έγραψε τα κείμενα, ο Γουόρχολ έκανε τα σχέδια και η μητέρα του Τζούλια έγραψε με καλλιγραφικά γράμματα, ενώ τέσσερις μαθητές που ζούσαν στον επάνω όροφο από τον Γουόρχολ χρωμάτισαν τα βιβλία.

Το βιβλίο μαγειρικής του Αντί Γουόρχολ | Bohnams

«Το βιβλίο αποτυπώνει τη σκανδαλώδη φύση ενός μεγάλου έργου του Γουόρχολ» δήλωσε ο Darren Sutherland των Bonhams. Έγινε με ένα ανέμελο πνεύμα διασκέδασης και δόθηκε σαν χριστουγεννιάτικο δώρο σε φίλους. Μερικά πουλήθηκαν στο αγαπημένο του κατάστημα παγωτών Serendipity που ένα φεγγάρι λειτουργούσε και σαν γκαλερί. Είναι μια ωδή στο παιγνιώδες πνεύμα που τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή.

Η Φράνφουρτ περιέγραψε χρόνια αργότερα το βιβλίο μαγειρικής ως «ένα αστείο βιβλίο για άτομα που δεν μαγειρεύουν. Η μητέρα μου, η οποία ήταν σπουδαία οικοδέσποινα, πίστευε ότι το πιο σημαντικό πράγμα για μια νέα νύφη ήταν να είναι καλή μαγείρισσα. Ήθελα να μιμηθώ τη μητέρα μου, φυσικά, και ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησαν όλα αυτά τα γαλλικά βιβλία μαγειρικής. Προσπάθησα να τα κατανοήσω. "Φτιάξτε μια σάλτσα μπεσαμέλ", έλεγαν. Δεν ήξερα καν τι ήταν αυτό», είπε σε μια συνέντευξη. «Κάναμε λοιπόν το βιβλίο, με τη χαρισματική μητέρα του που έκανε και μερικά ορθογραφικά λάθη, που τα αφήσαμε. Εγώ έγραψα τις συνταγές».

Το βιβλίο μαγειρικής του Αντί Γουόρχολ | Bohnams
Το βιβλίο μαγειρικής του Αντί Γουόρχολ | Bohnams