Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πίνακας στο Met προκαλεί αντιδράσεις και κατηγορείται πως σεξουαλικοποιεί νεαρά κορίτσια

Μια καμπάνια ζητά να απομακρυνθεί γνωστό έργο του Balthus, αλλά το μουσείο αρνείται να το αφαιρέσει

Πίνακας στο Met προκαλεί αντιδράσεις και κατηγορείται πως σεξουαλικοποιεί νεαρά κορίτσια

Χιλιάδες Νεοϋρκέζοι ζητούν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης να αφαιρέσει έναν πίνακα ζωγραφικής του 1938 που απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι, αλλά το Met αρνήθηκε να το κάνει.

Το έργο "Thérèse Dreaming" του γάλλου καλλιτέχνη Balthus, «σεξουαλικοποιεί» το κορίτσι με την απεικόνιση του καθώς αποκαλύπτεται το εσώρουχό του, σύμφωνα με την αναφορά η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Care 2.

«Ο καλλιτέχνης Balthus, έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη αγάπη για τις έφηβες και αυτός ο πίνακας επιδιώκει αναμφισβήτητα να παρουσιάσει με ρομαντισμό την σεξουαλικότητα ενός παιδιού», γράφει η 30χρονη επιχειρηματίας Mia Merrill η οποία ξεκίνησε την καμπάνια.

«Δεδομένου του σημερινού κλίματος γύρω από τις σεξουαλικές επιθέσεις, το Met μοιάζει να προωθεί την σεξουαλική αντικειμενοποίηση των παιδιών», προσθέτει μεταξύ άλλων η αναφορά.

«Το Μet ένας διάσημος θεσμός και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σεβαστά μουσεία τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλώς ζητώ από το The Met να εξετάσει προσεκτικότερα την τέχνη στους τοίχους του και να καταλάβει τι υπονοεί αυτή η ζωγραφική», επιμένει η επικεφαλής της καμπάνιας.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι δεν θα αφαιρέσουν τον πίνακα γιατί η τέχνη έχει σκοπό να αντικατοπτρίζει πολλές χρονικές περιόδους - όχι μόνο την τρέχουσα.

«Η αποστολή μας είναι να συλλέξουμε, να μελετήσουμε, να συντηρήσουμε και να παρουσιάσουμε σημαντικά έργα τέχνης σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, προκειμένου να συνδέσουμε τους ανθρώπους με τη δημιουργικότητα, τη γνώση και τις ιδέες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Kenneth Weine.

«Στιγμές όπως αυτή παρέχουν μια ευκαιρία για συνομιλία και η τέχνη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα που έχουμε για να κατανοήσουμε τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν», προσθέτει υπερασπιζόμενος το έργο.

Το 2013 πραγματοποιήθηκε επίσης μια έκθεση με έργα του Balthus με τίτλο «Balthus: Γάτες και κορίτσια - Πίνακες και προκλήσεις», αλλά δεν υπήρξαν αντιδράσεις.