Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Ιράν

Δικαστές φέρεται να χαρακτήρισαν τις ταινίες του σκηνοθέτη «προπαγάνδα ενάντια στο σύστημα»- αλλά η επιδημία του κοροναϊού καθιστά αμφίβολο αν θα αποδεχθεί την κλήτευση

Ο νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Ιράν

Ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ο Ιρανός σκηνοθέτης που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, διατάχθηκε να εκτίσει ποινή ενός έτους στην φυλακή για τις ταινίες του, είπε ο δικηγόρος του.

Η καταδίκη του Ρασούλοφ προέκυψε από τρεις ταινίες που οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν ως «προπαγάνδα ενάντια στο σύστημα», δήλωσε ο δικηγόρος του, Nasser Zarafshan, στο Associated Press. Η καταδίκη περιλαμβάνει επίσης διαταγή παύσης γυρισμάτων των ταινιών του για δυο χρόνια, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Ρασούλοφ έλαβε την καταδικαστική απόφαση μέσω γραπτού μηνύματος. Ο σκηνοθέτης δεν θα παραδοθεί στις αρχές και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, δεδομένης και της τρέχουσας επιδημίας του κοροναϊού στο Ιράν, ανέφερε ο δικηγόρος. Οι αρχές έχουν ήδη αποφυλακίσει προσωρινά 54.000 κρατουμένους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού εντός του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για την ταινία «There Is No Evil», που αφηγείται τέσσερις ιστορίες σχετικές με την εφαρμογή της θανατικής ποινής στο Ιράν και την διαχείριση της προσωπικής ελευθερίας σε καθεστώς τυραννίας. 

Ωστόσο ο ίδιος δεν μπορούσε να πάει στο Βερολίνο για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο, επειδή οι ιρανικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να ταξιδεύει. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η κόρη του, Baran. 

Ο σκηνοθέτης έχει αντιμετωπίσει και άλλες φορές στο παρελθόν προβλήματα για το έργο του στο Ιράν. Το 2011, είχε συλληφθεί μαζί με τον συνάδελφό του, Jafar Panahi, επειδή έκαναν γυρίσματα χωρίς άδεια. Οι δυο τους καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης και τους απαγορεύθηκε να κάνουν ταινίες για 20 χρόνια, κατηγορούμενοι πως «κάνουν προπαγάνδα εναντίον του συστήματος». Η ποινή του Ρασούλοφ μειώθηκε αργότερα σε ένα χρόνο με αναστολή. 

Η ταινία του «Goodbye» είχε κερδίσει βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011 αλλά ο σκηνοθέτης δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψει στο Παρίσι για να το παραλάβει. Επίσης του είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Γερμανία το 2013 μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου του από τις αρχές.

 

Με πληροφορίες από Guardian