Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Microsoft απέσυρε διαφήμιση με τη «σατανίστρια» Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Μετά από σχόλια ακροδεξιών που χαρακτήριζαν τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς «σατανίστρια» η Microsoft απέσυρε διαφήμιση στην οποία εμφανιζόταν η καλλιτέχνις.

Η Microsoft απέσυρε διαφήμιση με τη «σατανίστρια» Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Η Microsoft κάλεσε σε διαφημιστικό της σποτ τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς να μιλήσει για την «παραστατική τέχνη χωρίς όρια». Τελικά αποδείχθηκε πως υπήρχε ένα όριο.

Μετά τους ισχυρισμούς ακροδεξιών ότι η Αμπράμοβιτς είναι «σατανίστρια», η Microsoft απέσυρε την σχετικό σποτ. Η καλλιτέχνις, που φέτος θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα παρουσίαζε μία μεγάλη έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, χρησιμοποιούσε τα Microsoft HoloLens ένα ζευγάρι smartglasses μεικτής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Microsoft.

Στο βίντεο η Αμπράμοβιτς συζητάει το έργο της The Life, που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Λονδίνο. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά από την κυκλοφορία της διαφήμισης και ενώ ακροδεξιοί σχολιαστές κατηγόρησαν την Μαρίνα Αμπράμοβιτς ότι είναι «σατανίστρια» η Microsoft απέσυρε το βίντεο. Παράλληλα αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα του ARTnews για σχολιασμό της κίνησης αυτής.

Εικάζεται ότι οι Αμερικανοί ακροδεξιοί στράφηκαν για πρώτη φορά ενάντια στην Αμπράμοβιτς, μετά τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του δημοκρατικού κόμματος, σε δείπνο συγκέντρωσης χρημάτων που διοργάνωσε με τίτλο «Μαγείρεμα Πνεύματος με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς» (Spirit Cooking with Marina Abramovic). Ο τίτλος αποτελούσε μια αναφορά σε προηγούμενες δουλειές της στις οποίες είχε χρησιμοποιήσει αίμα χοίρων. Η Αμπράμοβιτς έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με σατανισμό.

 

Η καλλιτέχνις θεωρείται μία από τις πλέον γνωστές και πλέον προκλητικές της γενιάς της. Σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, η οποία γνωστοποίησε ότι θα επαναπρογραμματίσει την έκθεση της που θα εγκαινιαζόταν τον Σεπτέμβριο, η Αμπράμοβιτς «είχε δοκιμάσει με συνέπεια τα όρια της δικής της σωματικής και ψυχικής αντοχής στο έργο της και καλεί το κοινό να τα αντιμετωπίσει μαζί της». 

Σε ένα από τα πιο διάσημα έργα της, το «Rhythm 0», κάλεσε το κοινό να αλληλεπιδράσει μαζί της με οποιονδήποτε τρόπο ήθελε. Ένας θεατής έστρεψε ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι της.

 Με πληροφορίες από The Times/Art News