Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σας επιτρέπει να κοιμηθείτε με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας Τέχνης - έναντι τσουχτερού αντιτίμου, φυσικά

Πόσο κοστίζει ο ύπνος σε κρεβάτι με κεφαλάρι ένα έργο του Μονέ ή του Ντελ Φόρα, για παράδειγμα

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σας επιτρέπει να κοιμηθείτε με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας Τέχνης - έναντι τσουχτερού αντιτίμου, φυσικά

Όταν ο Gherardo di Giovanni del Fora ζωγράφισε την «Αναμέτρηση του Έρωτα με την Αγνότητα», κάποια στιγμή εκεί ανάμεσα στο 1475 και  1500, πιθανότατα να ήθελε να απεικονίσει δύο από τους «Θριάμβους» του ποιητή Πετράρχη, οπτικοποιώντας τις αλληγορίες μιας μάχης ανάμεσα στην αγάπη και σ' αυτό το κάτι που μπορεί να την εξουδετερώσει. 

Στον «Θρίαμβο της αγνότητας»,  έγραφε χαρακτηριστικά ο Πετράρχης 

«Η αγνότητα αιχμαλωτίζει τον φτερωτό θεό, 

Τον υποτάσσει με το ραβδί της 

Όταν αίφνης από τον ζυγό αντίκρισα το ύψος 

Θεών και Ανθρώπων που υποτάχθηκαν στον έρωτα 

Τότε κατάλαβα τη σκληρή τους μοίρα 

Κι από τα βάσανα τους εννόησα και τη δική μου».

Jan van de Cappelle, “A Shipping Scene with a Dutch Yacht firing a Salute” (λεπτομέρεια) (1650), ο πίνακας και πάλι ως κεφαλάρι κρεβατιού - φωτό: courtesy Savoir Beds

Στον πίνακα του del Fora, το βέλος του Έρωτα σπάει πάνω στην ασπίδα της Αγνότητας και ενώ εκείνη μοιάζει με σκληρό κι αθώο όραμα, λουσμένη στο φως μέσα στο λευκό της φόρεμα, μια αλυσίδα έχει ήδη αιχμαλωτίσει τον εχθρό, γυμνό και ευάλωτο πλέον...  Πλέον, και για τον διάσημο πίνακα στον επίσημο ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, φιγουράρει η θέση ότι «ενδεχομένως να αποτελούσε μέρος εσωτερικής διακόσμησης» σε κάποιο κεφαλάρι κρεβατιού σε ανάκτορο της Φλωρεντίας, προς τα τέλη του 15ου αιώνα. 

Είναι ασαφές εάν η συλλογή βρετανικών κρεβατιών Savoir Beds, που λάνσαρε νωρίτερα μέσα στο έτος η Εθνική Πινακοθήκη ήταν μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το όραμα του καλλιτέχνη. Ωστόσο, αιώνες αργότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την εμπειρία ύπνου -και να εκτιμήσετε την προσπάθεια αποκατάστασης του καλλιτεχνικού οράματος- αν φυσικά διαθέτετε από 16.000 έως και 30.000 λίρες...

Τα κρεβάτια -και εν γένει η επίπλωση κρεβατοκάμαρας- που κατασκευάζει η Savoir Beds, είναι από τα ακριβότερα του κόσμου, η δε φίρμα διάσημη τόσο για τον τσουχτερό τιμοκατάλογό της, όσο και για τα ακριβά υλικά που επιλέγει για τις συνθέσεις της (κασμίρι, μετάξι, κ.λπ). Ωστόσο, ειδικά για τη συγκεκριμένη συλλογή κρεβατιών οι υπεύθυνοι της εταιρείας φρόντισαν να συνεργαστούν με τον μετρ των διακοσμήσεων, Andrew Martin και την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου για να δημιουργήσουν μοναδικά κρεβάτια, καθένα από αυτά ενδεδυμένο με απεικονίσεις σπάνιων έργων τέχνης.

Claude Monet, “Water-Lilies, Setting Sun (λεπτομέρεια) (1907) -φωτό: courtesy Savoir Beds

Η «Αναμέτρηση ανάμεσα στον Έρωτα και την Αγνότητα» είναι ένα από τα θέματα που επελέγησαν, όμως, οι αγοραστές που αντέχουν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης για να στολίσουν το κεφαλάρι του κρεβατιού τους. Σύμφωνα δε με το σχετικό δελτίο Τύπου, τα έργα Τέχνης αναπαράγονται με βάση τους τρία υφάσματα: «γυαλιστερό βελούδο, καλής ποιότητας βισκόζη και κλασικό αγνό βαμβάκι». 

Κατά το ίδιο δελτίο Τύπου, το «Felix Savoir Νο 4, είναι κεντημένο με το θέμα της "Αναμέτρησης του Έρωτα με την Αγνότητα και κοστίζει 16,037 λίρες. Το "Water Lilies, Setting Sun" του Claude Monet (1907), που κοσμεί το Harlech Savoir No. 2, θα σας κοστίσει £ 29.587».

Κατά την ανακοίνωση, η Εθνική Πινακοθήκη συνεργάζεται αποκλειστικά με τον οίκο Savoir για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων που προσφέρονται στους εύπορους καταναλωτές και σε τελική ανάλυση, όλο αυτό δεν είναι παρά η απτή απόδειξη της «φίνας τέχνης του να κοιμάται κανείς όμορφα»..!

Άλλωστε, όπως δηλώνει και ο Alistair Hughes, Διευθύνων Σύμβουλος της Savoir Beds, και για την απόφαση τα κρεβάτια - έργα τέχνης να διατίθενται αποκλειστικά σε αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου, «τόσο οι πελάτες μας όσο και οι τεχνίτες μας γνωρίζουν ότι αυτά που τους προσφέρουμε είναι πραγματικά έργα τέχνης». 

Με στοιχεία από hyperallergic.com