Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα

Οι επιλογές της Ελένης Ψυχούλη

Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα

Η φωτογράφιση διαδραματίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο με βρήκε να κάνω επιφωνήματα έκπληξης και θαυμασμού για το υπέροχο διαμέρισμά της και το δεύτερο με βρήκε με το στόμα ανοιχτό με το πόσα πολλά πράγματα κάνει η Ελένη Ψυχούλη. Υπέρμαχος της τοπικής κουζίνας, ταξιδεύει ώρες και χιλιόμετρα για να βρει ποιοτικά προϊόντα και να προωθήσει ανθρώπους που μοχθούν και αγαπούν αυτό που κάνουν. Γνωστής του καλού φαγητού, τρώει σχεδόν κάθε μέρα έξω, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά στην καρδιά της πρώτη θέση έχουν δυο μαγειρεία που οι περισσότεροι θα κατάτασσαν στην κατηγορία του 'trash'. Λάτρης του κιτς μου δηλώνει ότι το θεωρεί την υψηλότερη μορφή τέχνης, αφού συνδυάζει τον αυθορμητισμό, το χιούμορ, την δεύτερη ανάγνωση και την παιδικότητα. Το σπίτι της είναι μια συλλογή από αντικείμενα που πολλοί θα χαρακτήριζαν ως κιτς, θρονιασμένα ανάμεσα σε πραγματικά έργα τέχνης, πλαστικά λουλούδια και εκατομμύρια βαζάκια που έρχονται από όλη την χώρα για να τα δοκιμάσει και να τα ενσωματώσει στην κουζίνα της. Και δεν σταματάει να αναφέρεται είτε μέσω της μαγειρικής, είτε μέσω του ντιζάιν, στην παράδοση, την τοπική, αλλά και άλλων χωρών, και το πόσο οφείλουμε να την παραλάβουμε, να την ανακυκλώσουμε και ανασυντάξουμε και να φτιάξουμε τελικά κάτι νέο.


Θα ήταν πολύ εύκολο να ζητήσω από την Ελένη να φτιάξει μια λίστα με αγαπημένα της εστιατόρια ή συνταγές. Αλλά ο ορισμός του κιτς που μου έδωσε δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το μυαλό μου και έτσι, αποφάσισα να της ζητήσω να μου φτιάξει μια λίστα με τα αντικείμενα που ενώ θεωρούμε κιτς, θα μπορούσαν να σταθούν αξιοπρεπώς σε οποιοδήποτε σύγχρονο σπίτι.

 

 

 

 10 τοπ τεν: κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα μοντέρνο σπίτι 

Από την Ελένη Ψυχούλη

 

1.  Tα κιλίμια της γιαγιάς, χωρίς να αποκλείονται και οι κουρελούδες όταν ντύνουν μια μαξιλάρα.

 

 

2. Τα εμαγιέ πιάτα στη μονόχρωμη εκδοχή τους για τους μινιμαλιστές και στη φλοράλ ως ψωμιέρες και φοντανιέρες.

 

 

3. Τα καντιλάκια που θα κατεβάσεις από το κλασικό εικόνισμα για να αντικαταστήσεις ρεσό και παντός είδους κεριά.

 

 

4. Οι σταυροβελονιές, τα γκομπλέν και άπασες οι βελονιές που από καδράκια θα γίνουν μαξιλάρια, τραπεζομάντιλα και καλύματα για το κρεβάτι.

 

 

5. Η πύλινη γάστρα και τα αλουμινένια ταψιά που ψήνουν ιδανικότερα από κάθε φουτουριστικό νέο υλικό.

 

 

6. Τα μπουκάλια αλκοόλ σε τσολιαδάκι και καραγκούνα που ζωντανεύουν μια θλιβερή μινιμάλ ραφιέρα με στίγμα ελληνικό.

 

 

7. Τα Tupperware ταπεράκια. Γιατί είναι σύμβολο αλλά και πρακτικά.

 

 

8. Τα πλαστικά τραπεζομάντιλα που δίνουν αέρα ρουστίκ διακοπών στη γκρίζα κουζίνα της πόλης.

 

 

9. Οι παλιές φρουτιέρες που κάνουν το ομορφότερο σερβίρισμα σε ένα κέικ.

 

 

10. Οι πορσελάνες της μαμάς-faux ή Βοημίας-σε όλο το ροκοκό ντιζάιν όταν σερβίρουν το φαγητό σε ένα τραπέζι που απεχθάνεται την ομοιομορφία του σεταρισμένου σερβίτσιου.