Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Viral στο YouTube η ψηφιακή αποκατάσταση της αρχαιότερης ταινίας του κινηματογράφου

Η «Άφιξη του τρένου» που γύρισαν το 1885 οι «εφευρέτες» του σινεμά αδελφοί Λιμιέρ αποκαταστάθηκε από έναν ερασιτέχνη σε ανάλυση 4Κ και 60 καρέ το δευτερόλεπτο, ανέβηκε πριν λίγες μέρες στο YouTube και ήδη έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια views.

Viral στο YouTube η ψηφιακή αποκατάσταση της αρχαιότερης ταινίας του κινηματογράφου

Η διάρκειας 50 δευτερολέπτων ταινία των αδελφών Λιμιέρ που κινηματογραφεί την έλευση ενός τρένου στον σταθμό της παραθαλάσσιας γαλλικής κωμόπολης Λα Σιοτά, γυρίστηκε το 1895 αλλά προβλήθηκε στο κοινό στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά τις προβολές πολλοί θεατές εγκατέλειπαν ουρλιάζοντας τις θέσεις τους, πεπεισμένοι ότι το τρένο έρχεται καταπάνω τους.

Όπως μπορεί να δει κανείς, στη νέα εκδοχή (σε 4Κ ανάλυση και 60 καρέ το δευτερόλεπτο) του φιλμ που ανέβηκε πριν λίγες μέρες στο YouTube και έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια views, η εικόνα είναι τόσο καθαρή που σχεδόν νομίζει κανείς ότι οι αδελφοί Λιμιέρ γύρισαν την ταινία σε ψηφιακό φορμάτ.

H εικόνα είναι τόσο καθαρή που σχεδόν νομίζει κανείς ότι οι αδελφοί Λιμιέρ γύρισαν την ταινία σε ψηφιακό φορμάτ.

Υπεύθυνος για τη νέα αυτή ψηφιακά «αποκατεστημένη» εκδοχή του ιστορικού φιλμ είναι ένας ο Denis Shiryaevm, ο οποίος σχολιάζοντας την αίσθηση που έχει προκαλέσει το βίντεο, γράφει στη σελίδα του YouTube όπου προβάλλεται:

«Βλέπω με μια δόση σοκ το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει στα media το βίντεο. Σε κάποια άρθρα μου δίνουν τα εύσημα για την δημιουργία κάτι ξεχωριστού, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ισχύει. Οποιοσδήποτε μπορεί να επαναλάβει την διαδικασία με αλγόριθμους από το Github. Υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες στο βίντεο. Τα εύσημα πρέπει να πάνε στα δημιουργικά εργαστήρια όπως τα DIAN, Topaz AI, ESRGAN, Waifu2x, DeOldify, Anime 4K και τα υπόλοιπα που αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα που συνεισφέρει στην ανθρωπότητα κάνοντας αυτούς τους αλγόριθμους προσβάσιμους στο κοινό».

Η νέα ψηφιακή εκδοχή...

 

Και το πρωτότυπο φιλμ του 1895: