Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην πρόβα του Νίκου Ξυδάκη IV

Απόψε η συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Στην πρόβα του Νίκου Ξυδάκη IV

Στην χθεσινή τελευταία πρόβα - θα τη χαρακτηρίζαμε πρόβα τζενεράλε - είχαμε απαρτία. Με τον Νίκο Ξυδάκη, τους μουσικούς του, τον Ηλία Βαμβακούση και τους Pop Eye σύμπραξε ο Γιώργης Χριστοδούλου, που τον περιμέναμε να έρθει από Βαρκελόνη.

Οι δύο μαέστροι εδώ, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Μπουζάνης, φροντίζουν τους τόνους των κομματιών του νεοφερμένου στην παρέα Χριστοδούλου και εν προκειμένω του Σαν μια ταινία και του Φίλε αδερφή ψυχή.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργης ρωτούσε τον Ξυδάκη αν, όταν ο Ρασούλης έγραφε το Φίλε αδερφή ψυχή, είχε κατά νου τον Κώστα Ταχτσή.

Ο Ξυδάκης απάντησε πως τα χρόνια εκείνα ήταν μονίμως άφραγκοι και κάθε βράδυ περπατούσαν μεγάλες λεωφόρους με τον Ρασούλη, ελπίζοντας ότι θα βρουν κάποια χρήματα, τίποτα ψιλά, στο διάβα τους! Ήταν ένα κόλπο, λέει, που το έκανε συχνά ο Ρασούλης στο Λονδίνο και πάντα κάτι έβρισκε για να την περάσει. Ένα απ' αυτά τα βράδια βρέθηκαν στη Συγγρού, όπου συνάντησαν εκδιδόμενες τραβεστί. Ο Ρασούλης συγκινήθηκε με το ριψοκίνδυνο του επαγγέλματος των κοριτσιών κι έτσι έγραψε αυτούς τους στίχους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, λένε τα εξής: Σε πονώ γιατί είμαι μόνος/ φίλε αδερφή ψυχή/ όσο μόνος είναι ο κόσμος/ στη δική του ενοχή...

Έτσι, αφού πήραμε ένα μάθημα ιστορίας ελληνικού τραγουδιού και ο Γιώργης έφερε εις πέρας τα δικά του κομμάτια, τη θέση τους δίπλα στον Ξυδάκη πήραν η Γεωργία Νταγάκη και οι Pop Eye, προβάροντας το υπόλοιπο πρόγραμμα: Ιερά Οδός, Στο Σουμιτζού κάποια βραδιά, Μη φοβάσαι, Ο Παντοκράτορας, Κάιρο-Ναύπλιο-Χαρτούμ κ.α.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία απ' όλους για την αποψινή μία και μοναδική συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου. Όχι για το αν θά'χει ή δεν θά'χει κόσμο - μέχρι χθες τ' απόγευμα είχαν προπωληθεί 700 εισιτήρια, οπότε πάμε για sold out -, αλλά για το πώς θα περάσουν στον κόσμο, κυρίως τους μεγαλύτερους, τα ''πειραγμένα'' κλασικά τραγούδια του Ξυδάκη. Εμείς πάντως το καταφχαριστηθήκαμε κλεισμένοι στο στούντιο εδώ και εβδομάδες και το ίδιο επιθυμούμε και για όλους όσοι έρθετε να τραγουδήσετε Βρέχει στην Εθνική Οδό...35 χρόνια μετά!

* Τα εισιτήρια για τη συναυλία του Νίκου Ξυδάκη κοστίζουν 10 ευρώ (προπώληση) και 12 ευρώ (στην είσοδο). Προπώληση: www.megaron.gr