Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το παρεάκι του παλιού κόσμου τρώει πάνω από τα μπουρδέλα

Ο πολιτικός και οι κόλακες στο διπλανό τραπέζι

 

Τρώμε πάνω από τα μπουρδέλα. Στο απέναντι τραπέζι εξελίσσεται ο «Μυστικός Δείπνος». Καμιά εικοσαριά «μαθητές» και στην μέση ο Ιησούς πολιτικός. Κάνουν τόση φασαρία που και να μην θες να τους προσέξεις αναγκαστικά γυρίζεις το βλέμμα. Χωρατά, βωμολοχίες, γέλια και μικροπολιτικές κακιούλες. Όλα με τα ντεσιμπέλ στο κόκκινο. Ένας από αυτούς λέει ένα ανέκδοτο για μια «πουτάνα». Μετά συνεχίζει για ένα «γύφτο» και η ιστορία κλείνει με «σκατά».

Στη συνέχεια ένας ανεβαίνει πάνω στην καρέκλα(!) και λέει μια μαντινάδα με κάτι βωμολοχίες μέσα. Για να πιστοποιήσει ότι είναι Κρητικός σηκώνει και δείχνει την μαύρη δερμάτινη μπότα του καθώς δέχεται το χειροκρότημα της παρέας (σκέφτομαι ότι για να αποδείξει κάποιος ότι είναι από την Εύβοια αρκεί να κουνάει το κεφάλι του πάνω –κάτω σαν μανιακός όπως τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας και αν είναι από την Μυτιλήνη θα πρέπει να κυκλοφορεί με ένα κλαδί ελιάς στο κεφάλι και ούζο στην τσέπη).

Αν μπορούσα να ακυρώσω τα σουτζουκάκια και να παραγγείλω ένα ποπ-κορν και ένα ποτήρι νερό με διαλυμένο ντεπον μέσα θα το έκανα. Η παρέα είναι ένας θίασος και εμείς αναγκαστικά οι θεατές. Μετά αρχίζουν τα πειράγματα. Κάθισες από την αριστερή πλευρά του πολιτικού είσαι πιο αριστερός, έχει καθίσει από την δεξιά είσαι πιο δεξιός, μετά πάλι ανέκδοτα, τα οποία τα προσφωνούν όρθιοι με δυνατή φωνή, λες και αυτή η χιλιοειπωμένη μπαρούφα αξίζει ένα Όσκαρ.

Ο πολιτικός γελάει με όλους γιατί μάλλον όλους τους έχει ανάγκη και όλοι τον έχουν ανάγκη. Οι αυθόρμητες αντιδράσεις όταν μπαίνει το συμφέρον μπροστά καλό είναι να μπαίνουν στην άκρη.

Όσο περνάει η ώρα γίνονται πιο αχώνευτοι. Κάποιοι από το διπλανό τραπέζι ρωτάνε το σερβιτόρο: «Ρε συ Κώστα τι είναι τούτοι;». Και ο Κώστας τους εξηγεί και η διπλανή παρέα κουνάει αποδοκιμαστικά το κεφάλι.

Αλήθεια, λίγα μέτρα πιο κάτω η κυρία Τεπενδρή μπροστά τους είναι μια ταπεινή γυναίκα. Η ατάκα «Έχετε πρόσκληση για το show; Im the show» όταν την σταματούν στην είσοδο της επίδειξης βρίσκει σάρκα και οστά σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο καθένας είναι ένα σώου από μόνος του και δίνει μια αποκλειστική παράσταση για το τιμώμενο πρόσωπο.

Αυτό το θορυβώδες παρεάκι του «παλιού κόσμου» γλεντάει ακριβώς με τον τρόπο που κυβέρνησε ως τώρα. Μια επίδειξη που δεν δίνει δεκάρα για τον διπλανό του. Ένας απερίγραπτος κομπασμός σαν να μην έχουν σκεφτεί την θνητότητα τους ούτε μια φορά. Αθάνατοι μέσα στην Κρίση(μας).

Επιτέλους φτάνει η ώρα του λογαριασμού για αυτούς και αντί να το βουλώσουν και να σηκωθούν να φύγουν έρχεται η ώρα για να δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας η «Κόλακας Κατερίνα». «Θα πληρώσουμε από δέκα Ευρώ κανονικά, είναι από είκοσι αλλά θα τα πληρώσει ο Π (ο πολιτικός) τα υπόλοιπα» φωνάζει. «Βρε Κατερίνα τι είσαι εσύ; Της εφορίας;» την ρωτάει ο Κρητικός και όλοι σκάνε στα γέλια. «Να ευχαριστήσουμε όλοι τον Π που πλήρωσε τα περισσότερα» συνεχίζει μετά από λίγο η Κατερίνα λες και η κολακεία είναι ιός που κυλάει στο αίμα της και δεν μπορεί να του ξεφύγει.

Μετά από λίγο τους βλέπουμε από το παράθυρο να δίνουν χριστουγεννιάτικους ασπασμούς. Περπατούν μέσα στα «σκατά, τους γύφτους και τις πουτάνες» χωρίς να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι το καλύτερο ανέκδοτο...