Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η αυτοκτονία του Kurt Cobain μέσα στα χρόνια.

18 χρόνια απ το θάνατο του τελευταίου ροκ σταρ.

18 χρόνια απ την αυτοκτονία  του Cobain, ο χρόνος έδωσε σε αυτό το θάνατο  μια περίεργη δυναμική.

 

Μια εποχή που το twitter και τα R.I.P της κάθε μοιρολογίστρας ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χρόνια χωρίς «Like» και  ψηφιακούς φίλους.

Ζωή που μετρούσε σε πραγματικό χρόνο και όχι σε ψηφιακές παραφιλοσοφίες.

Ναι, τα social media αν υπήρχαν το 1994 θα είχαν αφαιρέσει κάτι απ το μύθο του. Θα τον είχαν κάνει αναλώσιμο όπως έκαναν με όσους είχαν την ατυχία να πεθάνουν μέσα στα χωράφια του ψηφιακού χωριού.

Μένουμε οι «τυχεροί» του 2012 να ρωτάμε: «Που ήσουν όταν το άκουσες;». Ήμουν σε ένα δωμάτιο μόνος. Ήταν πρωί. Άκουγα νομίζω τον Top Fm Θεσσαλονίκης. Πάνω στο κομοδίνο ήταν το Generation X.  Η κασέτα του  In Utero ήταν μέσα σε ένα κασετόφωνο(σ.σ Έχω ζήσει την εποχή της κασέτας και γράφω σε μια εποχή που οι hipsters αγαπούν τις κασέτες. Ο χρόνος μου ρίχνει φάπες στο σβέρκο!). Μετά βγήκαμε για καφέ. Όλοι μιλούσαν για αυτό.

 

Η MTV διέκοπτε με έκτακτα δελτία το πρόγραμμα της (σ.σ Ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά. Η εποχή της πληροφορίας θα αργούσε ακόμα, περιμέναμε σαν σκυλιά με τη γλώσσα έξω ότι μας πετάξει το μουσικό κανάλι. Αλλά περιέργως  ήταν ωραία τα κόκαλα.)

Ύστερα ήρθε εκείνο το πλάνο που με στοιχειώνει ακόμα και σήμερα: Η Courtney Love με λευκό φόρεμα και  κοτσιδάκια στα μαλλιά, να μοιρολογεί πάνω απ τον τάφο. Μετά απο μερικές εβδομάδες διαβάζαμε το κείμενο του Κωνσταντίνου Βήτα στο 01.

 

Αν όλα αυτά σου φαίνονται «νοσταλγία ενός γέρου» δεν έχεις παρά να δεις ξανά μερικές απ  τις φωτογραφίες του Jesse Frohman που θα αρχίσουν να εκτίθενται από αύριο μέχρι της 23 Απριλίου στη Morisson Hotel Gallery της Νέας Υόρκης.

Μην ντρέπεσαι να το παραδεχτείς. Τον έχουν αντιγράψει σχεδόν οι πάντες. Ακόμα και το καρό πουκαμισάκι που το έκανες σήμα κατατεθέν σου νεαρέ hipster μουσικέ  είναι «τόσο 1994». Δεν είναι κακό να αντιγράφεις, αρκεί να διακρίνεις την διαφορά ανάμεσα σε αυτό που είσαι στην πραγματικότητα, και σε αυτό που προσποιείσαι ότι είσαι. Γιατί αυτός ήταν ο τελευταίος πραγματικός ροκ σταρ και κανείς δεν μπορεί να του πάρει τον τίτλο. Το πέρασμα του χρόνου το πιστοποιεί.


Οικογενειακές στιγμές:

 

(Το Love Buzz μουσική υπόκρουση στα παιχνίδια της οικογένειας)

Δείτε ακόμα στα  Ντοκουμέντα  τις πρόβες του περίφημου MTV Unplugged concert το 1993.