Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χουλιγκανισμός και Χρυσή Αυγή

Οι μονάδες χαμένες και επικίνδυνες μέσα στη μάζα

Αν δεις το τηλεοπτικό σποτ της Χρυσής Αυγής (σ.σ στο YouTube βάζοντας τίτλο «Χρυσαυγίτες στο δρόμο περνάνε») θα απορήσεις για δύο πράγματα: Στο προεκλογικό σποτ δεν εμφανίζεται κανένα μέλος του κόμματος και ακόμα και τα πρόσωπα των οπαδών που κρατούν τις σημαίες δεν φαίνονται καθαρά.

Δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Είναι αυτό ακριβώς που αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή: Ένα κόμμα χωρίς πρόσωπα. Έχοντας οικειοποιηθεί ένα εθνικό σύμβολο όπως η ελληνική σημαία δεν έχει ανάγκη τα πρόσωπα. Έχοντας βρει το σύμβολο, οι οπαδοί συγκεντρώνονται κάτω από αυτό, τραγουδώντας το στρατιωτικό εμβατήριο.

Οι μονάδες ομογενοποιούνται μέσα στη μάζα τυλιγμένες με την ελληνική σημαία. Τα πρόσωπα χάνουν την ατομικότητα τους και οι πράξεις τους καθοδηγούνται από την πίστη τους στο κόμμα. Αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για τις πράξεις τους, όλες καθοδηγούνται από τις ιδέες τους. Έτσι και διαφωνήσεις μαζί τους, η υπέρτατη ιδέα καθοδηγεί το χέρι τους και μπορεί να ανοίξει κεφάλια. Σε άλλες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν να διαφωνήσεις, τους είναι αρκετό να είσαι ο «απέναντι» για να σου επιτεθούν.

Συμπεριφορές όμοιες με τον χουλιγκανισμό. Όπως ακριβώς οι χούλιγκαν επιτίθενται στους αντιπάλους χωρίς λόγο μόνο και μόνο επειδή είναι «οι άλλοι». Και όπως ακριβώς οι χούλιγκαν καταφέρνουν να κουκουλώνουν με τις διασυνδέσεις τους τις πράξεις τους, το ίδιο κάνουν και οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής.

Χτυπούν ένα αθώο άνθρωπο και σε χρόνο dt βγαίνουν ελεύθεροι. Δεν είναι τυχαίο ότι Χουλιγκανισμός και Ακροδεξιά συναντιούνται. Στο εξαιρετικό «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» που προβάλει η Lifo σήμερα παρουσιάζεται ανάμεσα σε άλλα η έρευνα του Ισπανού δημοσιογράφου Αντόνιο Σάλας. Ο δημοσιογράφος πραγματοποίησε μια ριψοκίνδυνη έρευνα για τους νεοναζί της Ρεαλ Μαδρίτης, κάνοντας σημαντικές αποκαλύψεις.

Στην Χρυσή Αυγή και στον χουλιγκανισμό, δεν χρειάζεται να είσαι «εσύ». Οι πράξεις σου καθορίζονται απο την "ομάδα". Δυστυχώς αυτή τη φορά οι πράξεις σου καθορίζουν και το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Ο χουλιγκανισμός πιο επικίνδυνος από ποτέ.