Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι Atenistas στα Πατήσια.

Πώς λίγοι άνθρωποι μπορούν να μεταμορφώσουν ένα μέρος και μια γειτονιά.


Για όσους δεν τους γνωρίζουν, οι Atenistas είναι μια ομάδα πολιτών που παλεύει, ακόμα, την υπόθεση «Αθήνα». Κυκλοφορούν στην πόλη, ανιχνεύουν τα κακώς κείμενα και προσπαθούν να τα διορθώσουν. Με τις δικές τους δυνάμεις. Αν περιηγηθείτε στη σελίδα τους (atenistas.org) θα εκπλαγείτε με το τι μπορούν να επιτύχουν λίγοι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Φυτεύουν παρτέρια, καθαρίζουν πεζοδρόμια, βάφουν τοίχους…

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε την πόλη μας, δεν είναι τόσο σίγουρο ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για αυτή. Όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα δίπλα μας, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι, η πλειοψηφία στρέφεται στο κράτος, στο Δήμο, στους πάσης φύσεως ευεργέτες και πάει λέγοντας. Από τη μία, λογικό είναι να έχουμε απαιτήσεις από διαφόρου είδους αρχές, από την άλλη όμως υπάρχει και η λογική που λέει ότι δεν είναι κακό και εμείς, ως «κοινωνία των πολιτών», να περάσουμε στην πράξη, ειδικά όταν μιλάμε για μικρές, στοχευμένες δράσεις. Δεν θέλει και πολλά ώστε να αλλάξει όψη μια γειτονιά. Θέληση να υπάρχει.

Ένα τέτοιο παράδειγμα έδωσαν οι Atenistas πριν από λίγο καιρό (Παρασκευή 2/3) στην περιοχή μας, με την επίσκεψή τους σε δύο δημοτικά σχολεία (21ο & 165ο Αθήνας) που στεγάζονται στο πολύ ωραίο κτήριο της οδό Κύπρου στα Πατήσια, το οποίο και έκαναν αγνώριστο δίνοντας…ένα άλλο χρώμα στο χώρο. Οι ίδιοι Atenistas γράψανε στο site τους:

«Ήταν Παρασκευή 2 Μαρτίου όταν λάβαμε ένα τηλεφώνημα από την κ. Ιωάννα Χαλκιά, διευθύντρια του 21ου Δημ. σχολείου και τον διευθυντή κύριο Θανάση Γούναρη του 165ου στην οδό Κύπρου στα Πατήσια , για να βοηθήσουμε να φωτίσουν με χρώματα τα σχολεία τους.


Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση όπως και η κινητοποίηση μας. Με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλα σχολεία ευπαθών περιοχών δημιουργήσαμε το ευρύτερο πρόγραμμα τοιχογραφιών “Νew Walls”σε συνεργασία με το Studio 4, υπό την εικαστική επιμέλεια του Ανδρέα Φακή, το οποίο θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία. Ζητήσαμε την ενίσχυση της τοπικής Κίνησης Πολιτών Πλ. Καλλιγά,  λάβαμε από τον κύριο Μπακογιάννη προσφορά χρωμάτων, βρήκαμε χορηγούς την Τεχνοχρώμ Α.Ε που μας πρόσφερε  υλικά για το ουράνιο τόξο και την SABOTAZ 80 που μας πρόσφερε υλικά για το ουράνιο τόξο σε μορφή σπρέι και το Σάββατο 10 Μαρτίου είμασταν όλοι εκεί.

Ήταν χρονικά μια από τις πιο μεγάλες μας δράσεις μιας και κράτησε δυο ολόκληρες μέρες. Βάφτηκαν και διακοσμήθηκαν συνολικά 140 τετραγωνικά μέτρα τοίχοι, τοιχία, παγκάκια, παρτέρια, περίβολοι και τοίχοι από σαγρέ που βάφονται δύσκολα.

Οι υπέροχοι καλλιτέχνες Fotizontas, SNRS, WD, Mora και Joad, δάσκαλοι, πολίτες και μαθητές γεμίσαμε άλλο ένα γκρίζο σημείο της πόλης με φώς, χρώματα, τέχνη, αισθητική και αγάπη. Το αποτέλεσμα γέμισε χαρά τα παιδιά και όλους όσους συμμετείχαμε».

Περισσότερες φωτογραφίες από τη δράση των Atenistas και Studio 4 στα Πατήσια εδώ