Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μην αφήνετε φωτογραφίες σας σε ξένους υπολογιστές!

Επίσης: κλειστά πανεπιστήμια, νόμιμοι μισθοί και η σειρά των ονομάτων

Μην αφήνετε φωτογραφίες σας σε ξένους υπολογιστές!

 

1.

Φιλε Χρήστο, με βασανίζει κάτι. Κάποτε συγκατοίκησα με έναν γνωστό μου στο εξωτερικό για λίγο καιρό. Πριν φύγω από το σπίτι του, ξέχασα να πάρω ένα φαηλ δικό μου από τον υπολογιστή του με φωτογραφίες μου αυστηρά προσωπικές. Δυστυχώς το είδε και όταν του ζήτησα να μου τις στείλει δέχτηκε αλλά δεν τις έλαβα ποτέ. Σε επόμενες παροτρύνσεις μου με απέφυγε. Σκέπτομαι κάποια στιγμή να πάω στη χώρα του και να τον βρω (διαφορετική χώρα από εκείνη που μέναμε παρέα). Αν τυχόν αρνηθεί τι μπορώ να κάνω; Χίλια ευχαριστώ.

Ανώνυμη

Αγαπητή Ανώνυμη,

Στην περίπτωσή σου και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφεις δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής ούτε το ελληνικό ποινικό δίκαιο ούτε ο ν. 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων. Εφαρμοστέο θα είναι το δίκαιο της χώρας όπου μένατε παρέα (εκεί όπου δημιουργήθηκε το αρχείο και πέρασε στην κατοχή του) καθώς και το δίκαιο της χώρας όπου αυτός μένει τώρα (εκεί όπου θα λαμβάνει χώρα η πιθανή άρνησή του να σου το παραδώσει).

Εάν όλα αυτά είχαν συμβεί στην Ελλάδα θα μπορούσες θεωρητικώς να τον υποχρεώσεις να σου επιστρέψει το ηλεκτρονικό αρχείο χωρίς να κρατήσει αντίγραφο. Στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστωθεί αν όντως κράτησε ή όχι αντίγραφο (π.χ. σε ένα USB το οποίο έχει κρύψει κάπου). Πάντως, δεν θα μπορούσε να το κοινοποιήσει ή χρησιμοποιήσει διότι τότε θα υπήρχε ποινική και αστική ευθύνη του.

_____________

2.

Έκτακτη η στήλη. Η ερώτηση είναι η εξής. Είμαι φοιτήτρια. Απεργεί ο διοικητικός, ο καθηγητής, κλείνει τη σχολή η σύγκλητος επειδή την τσούζει η αξιοκρατία και η αξιολόγηση, το κομματόσκυλο ο φοιτητής βάζει λουκέτο όποτε του καπνίσει κι εγώ μένω χωρίς εκπαίδευση. Αυτοί δικαιοδοτούνται να μου διαλύουν τη ψυχοσύνθεση μου και να μη σέβονται τη φοιτητική μου ιδιότητα και να μου απαγορεύουν το δικαίωμα των σπουδών μου εγώ δε δικαιοδοτούμαι να τους κλείσω στη στενή για όλα αυτά? Εμένα και την οικογένεια ποιος με προστατεύει από αυτόν τον παραλογισμό;
Ευχαριστώ.

Ε.

Πότε μία απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική;
Έχω στο μυαλό μου την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, καθότι φοιτητής, η οποία ακύρωσε στην ουσία την επαναληπτική εξεταστική Σεπτεμβρίου και οδηγεί στο να μην έχουν γίνει μαθήματα εδώ και 8 βδομάδες.
Ενόσω δεν υπάρχει φως για αναστολή των απεργιών στον ορίζοντα, πόσο πιθανό θεωρείς να πετύχει μια νομική διαδικασία εκ μέρους φοιτητών γι' άρση της απεργίας;

Παναγιώτης

Αγαπητοί Ε. και Παναγιώτη,

Ήδη, μετά από αίτηση του Υπουργείο Παιδείας, το αρμόδιο δικαστήριο κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Επίσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται η δικαστική απόφαση, ήτοι εάν συνεχίζεται η απεργία. Η μη συμμόρφωση με τη διαταγή του δικαστηρίου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους (η … «στενή» που ονειρεύεται η Ε.).

Σε κάθε περίπτωση, πέραν της απεργίας, το «κλείσιμο» (με κατάληψη ή άλλο τρόπο) της σχολής δεν είναι νόμιμο. Στη δικαιοσύνη μπορεί να προσφύγει σχετικώς η διοίκηση του ιδρύματος.

_____________

3.

Καλησπέρα κύριε Γραμματίδη,
ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, είμαι 24 ετών και από το Μάιο του 2012 στην ίδια εταιρεία και μισθό 658 ευρώ μικτά. Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό από ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι νόμιμος αυτός ο μισθός? Δεν δικαιούμαι καμία νόμιμη αύξηση εφόσον δουλεύω ήδη 1 χρόνο εκεί? Ευχαριστώ πολύ!

Χριστίνα

Αγαπητή Χριστίνα

Με την επιφύλαξη των όσων μπορεί να ορίζονται στην κλαδική ή άλλη συλλογική σύμβαση που να σε αφορά, δεν υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να σου δώσει παραπάνω χρήματα επειδή έχεις πτυχίο και μεταπτυχιακό (αυτά μόνο στο Δημόσιο). Επίσης με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο βασικός μισθός είναι 510.95 Ευρώ μικτά, οπότε τα χρήματα που παίρνεις είναι νόμιμα. Σχετικά με την αύξηση λόγω προϋπηρεσίας, αυτή ούτως ή άλλως δεν υφίσταται αφού οι αυξήσεις αυτές έχουν «παγώσει» από το Φεβρουάριο του 2002.

_____________

4.

Καλησπέρα! Υπάρχει νομικό πρόβλημα με την διαφορετική σειρά των ονομάτων; Κάποιος που λ.χ. είναι στην ταυτότητα «Γεώργιος Ιωάννης Παπαδόπουλος» και σε επίσημο έγγραφο έχει δηλώσει από λάθος «Ιωάννης Γεώργιος Παπαδόπουλος» μπορεί να υποστεί νομικές κυρώσεις; Και αν ναι, ποια διαδικασία ακολουθείται για την αλλαγή σειράς των ονομάτων στην ταυτότητα;
Ευχαριστώ πολύ!

 

Αγαπητή/-έ,

Δεν υπάρχει καμία κύρωση αν δηλώσεις οπουδήποτε τα δύο κύρια ονόματά σου με διαφορετική σειρά. Η ταυτοπροσωπία προκύπτει και δεν υπάρχει ζήτημα.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.