Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είναι νόμιμη η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση;

Επίσης: Μπορώ να παντρευτώ οπουδήποτε; Πως θα κατοχυρώσω τους στίχους που έγραψα;

1.

Χαίρετε,
ίσως είναι χαζή ερώτηση, αλλά ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να παντρευτεί κάποιος στην Ελλάδα σε υπαίθριο χώρο. Από το σπίτι του (αυλή πχ.) έως δίπλα σε μια λίμνη ή ποτάμι, χωρίς την ύπαρξη θρησκευτικού /πολιτικού "κτηρίου". Δεν ρωτάω απαραίτητα για θρησκευτικό γάμο.

Pop

Αγαπητή/-έ Pop,

Για τους πολιτικούς γάμους ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε δήμο ορίζεται με πράξη του Δημάρχου συγκεκριμένη μόνιμη αίθουσα τέλεσης των πολιτικών γάμων. Κατόπιν αυτού, δεν επιτρέπεται στο Δήμαρχο να τελέσει τον πολιτικό γάμο σε άλλο χώρο.

Για τους θρησκευτικούς γάμους της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας ο νόμος δεν απαιτεί την τέλεσή τους σε συγκεκριμένο τόπο και ο ιερέας μπορεί να ιερολογήσει το γάμο και εκτός ναού (υπάρχει και σχετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών). Το ίδιο (τέλεση του γάμου οπουδήποτε αρκεί να τηρηθεί το τυπικό που προβλέπεται) ισχύει στην καθολική χριστιανική εκκλησία, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή θρησκεία.

_____________

2.

Είναι νόμιμη η κατοχή ναρκωτικών στην Ελλάδα; Αν ναι ποιών και μέχρι ποιά ποσότητα;
Μάλλον δεν θα απαντηθεί.
Φιλάκια!!

Babeto

Αγαπητή/-έ Babeto,

Παρά τη φασαρία που είχε γίνει περί αποποινικοποίησης της κατοχής ναρκωτικών όταν η κατοχή αφορά ποσότητες που προορίζονται για ίδια χρήση, κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Η κατοχή ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι παράνομη και τιμωρείται. Ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά (ν. 4139/2013) τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι 5 μηνών ακόμη και όποιον«για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών». Ακόμη και ένα τρίφυλλο να έχεις, ένα τσιγάρο «μπάφο» ή μισό τζι (γραμμάριο) κόκα, θα διωχθείς εάν σε πιάσουν.

Το δικαστήριο μπορεί να μην σε τιμωρήσει εάν κρίνει ότι η κατοχή ή η χρήση ναρκωτικών ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα ειδικής (θεραπευτικής) μεταχείρισης για αποδεδειγμένα εξαρτημένους χρήστες.

Υ.Γ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το τέχνασμα αυτό (να λες «ξέρω ότι δεν θα μου απαντήσεις» για να κάνεις τον άλλο να απαντήσει) πιάνει σχεδόν πάντα. Φιλάκια ρουφηχτά!

_____________

3.

Πνευματικά Δικαιώματα. Πως θα κατοχυρώσω τους στίχους που έγραψα; Οι τραγουδιστές και οι συνθέτες μου λένε: "φέρε να δω τι έγραψες κι αν είναι καλό θα το κάνω τραγούδι". Αν τους δώσω και μετά τους παρουσιάσει ως δικούς τους;

Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

Ο νομοθέτης για να διευκολύνει την απόδειξη της ιδιότητας του δημιουργού ή απλώς του δικαιούχου της πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως σε περιπτώσεις δικαστικής επιδίωξης των δικαιωμάτων, χρησιμοποιεί τεκμήρια με βάση την θέση του ονόματος του δημιουργού πάνω στον υλικό φορέα των έργων, όπως η θέση αυτή γίνεται συνήθως αντιληπτή στις συναλλαγές (άρθρο 10 ν. 2121/1993). Τα τεκμήρια όμως αυτά είναι μαχητά και επιτρέπεται κατ’ αυτών ανταπόδειξη σύμφωνα με το άρθρο 338 παρ. 2 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Για τη διασφάλιση του δημιουργού και για την ύπαρξη ενός στοιχείου για την απόδειξη της πατρότητας ακολουθούνται στην πράξη διάφορες πρακτικές. Ενδεικτικά: Μπορείς να προβείς σε πράξη κατάθεσης του πνευματικού δημιουργήματος ενώπιον συμβολαιογράφου είτε σε έγχαρτη μορφή είτε αποθηκευμένου σε οποιουδήποτε είδους αποθηκευτική συσκευή, όπως κασέτα μαγνητικής εγγραφής (compact cassette), δισκέτα (floppy disk), σκληρός δίσκος, CD (compact disk), DVD (Digital Versatile Disk) κλπ. Η κατάθεση του έργου στο συμβολαιογράφο εφοδιάζει με το αποδεικτικό στοιχείο της βεβαίας χρονολογίας το οποίο εκτιμάται πάντως ελεύθερα από το δικαστήριο σε περίπτωση δίκης περί προσβολής των δικαιωμάτων στο έργο αυτό.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.