Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Να τι κάνεις όταν είσαι μέλος της κριτικής επιτροπής της Eurovision

Ο τραγουδιστής Αδάμ Τσαρούχης μας βάζει στα ενδότερα της φετινής Eurovision από μια σκοπιά όπου όλα μοιάζουν όμορφα και αθώα.

Να τι κάνεις όταν είσαι μέλος της κριτικής επιτροπής της Eurovision
Τα κριτήρια της επιλογής, φαντάζομαι, είναι η γνώση της μουσικής και η εμπειρία σε διαγωνισμούς.

— Πώς πέρασες την προηγούμενη Τρίτη και Παρασκευή σου;

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε μεγαλώσει με αυτό τον διαγωνισμό. Για μένα, αυτός ο διαγωνισμός είναι συνδεδεμένος με φίλους σε σπίτια και με στιγμές χαράς.

— Πώς βρέθηκες εκεί; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η επιτροπή;

Εγώ είμαι τραγουδιστής. Τα κριτήρια της επιλογής, φαντάζομαι, είναι η γνώση της μουσικής και η εμπειρία σε διαγωνισμούς. Στο παρελθόν είχα συμμετάσχει, κάνοντας φωνητικά, στον διαγωνισμό Eurovoice με την Αυστρία – ίσως μέτρησε κι αυτό. Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από την ΕΡΤ για να συμμετάσχω στην επιτροπή του διαγωνισμού και δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

Ο διαγωνισμός της Eurovision δεν είναι απαραίτητα ένα φεστιβάλ τραγουδιού. Δεν κερδίζει απαραίτητα το καλύτερο τραγούδι, είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Ξεχώρισα τις συμμετοχές της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Τσεχίας και της Ουκρανίας.

— Ποιο ήταν το έργο της επιτροπής φέτος και ποια η διαδικασία της ψηφοφορίας;

Το έργο της επιτροπής ήταν να ακούσει μια μέρα νωρίτερα τα κομμάτια στη γενική τους πρόβα και να βαθμολογήσει με βάση τη φωνή, τη σκηνική παρουσία και τη μελωδία του τραγουδιού. Υπάρχουν δύο βαθμολογίες, μία από την επιτροπή και μία από το κοινό.

— Πώς ήταν η όλη εμπειρία; Τι σου έκανε περισσότερο εντύπωση;

Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η οργάνωση που είχε ο διαγωνισμός και είχε πολύ ενδιαφέρον η γενική πρόβα των καλλιτεχνών. Επίσης, φέτος ήταν πολύ εντυπωσιακή η εμφάνιση του Justin Timberlake, που αποφάσισε να παρουσιάσει το νέο του τραγούδι σε αυτόν το διαγωνισμό. Είναι πρώτη φορά που ένας τόσο γνωστός, παγκοσμίως, καλλιτέχνης κάνει εμφάνιση στον διαγωνισμό.

— Ποιες συμμετοχές ξεχώρισες εσύ, προσωπικά;

Υπήρχαν πολύ όμορφα τραγούδια και δυνατές συμμέτοχες. Ο διαγωνισμός της Eurovision δεν είναι απαραίτητα ένα φεστιβάλ τραγουδιού. Δεν κερδίζει απαραίτητα το καλύτερο τραγούδι, είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Ξεχώρισα τις συμμετοχές της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Τσεχίας και της Ουκρανίας.

— Γιατί πιστεύεις ότι κέρδισε η Ουκρανία;

Πραγματικά, είναι μια έκπληξη το τραγούδι που κέρδισε. Ήταν ένα πολιτικό τραγούδι, με μια εκπληκτική τραγουδίστρια. Πιστεύω πως συγκίνησε το μήνυμα του τραγουδιού και η φωνή της τραγουδίστριας.

— Παρατήρησες τις γνωστές σκοπιμότητες στην ψηφοφορία ή φέτος ήταν πιο αντικειμενικά τα πράγματα;

Πάντα στην Eurovision υπάρχει αυτό το θέμα με τις συμμαχίες. Οι γειτονικές χώρες που έχουν καλές πολιτικές σχέσεις πάντα ευνοούν η μία την άλλη στη βαθμολογία. Βέβαια, φέτος παρουσίασαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι δύο ξεχωριστές βαθμολογίες από επιτροπές και κοινό.

— Περίμενες να αποκλειστεί η Ελλάδα από τον τελικό;

Όλοι ελπίζαμε η ελληνική συμμετοχή να περάσει στον τελικό. Τα παιδιά, φαντάζομαι, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Τώρα, θέματα σχετικά με την οργάνωση και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την προώθηση του τραγουδιού δεν τα ξέρω. Απλώς, όπως είπα, η Eurovision δεν είναι ένα φεστιβάλ τραγουδιού, είναι ένα σύνολο πραγμάτων, ένα τηλεοπτικό show. Η αλήθεια είναι ότι σκηνοθετικά το τραγούδι δεν ήταν πολύ δυνατό σε σχέση με τον ανταγωνισμό που υπήρχε. Όταν παίρνεις μέρος σε έναν διαγωνισμό, υπάρχει και η περίπτωση του αποκλεισμού. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς για την επόμενη φορά.

fb: Adam Tsarouchis

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.