Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

In Edit Greece: Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως είναι εδώ

Πέντε μέρες γεμάτες "μουσική για τα μάτια μας", για πρώτη φορά στην Ελλάδα

In Edit Greece: Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως είναι εδώ

Το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ, IΝ-EDIT - International Music Documentary Film Festival, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και τα νέα και τους απανταχού μουσικόφιλους και σινεφίλ είναι υπέροχα.

Yey!

Ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη 23 Απριλίου, και για πέντε ολόκληρες μέρες ο κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει δεκάδες ενδιαφέροντα μουσικά ντοκιμαντέρ πρώτης προβολής, ενώ εκδηλώσεις όπως συναυλίες, dj sets, workshops και ειδικές προβολές, θα συμπληρώσουν το πρόγραμμά του Φεστιβάλ.

IN- EDIT Festival

Το In Edit Festival ξεκίνησε το 2003 στην Βαρκελώνη ως ένας θεσμός που συνδέει τα δύο ισχυρότερα κομμάτια της πολιτιστικής βιομηχανίας: Την μουσική και τον κινηματογράφο.

Σύμφωνα και με τoν διευθυντής του In-Edit Barcelona, Cristian Pascual:
"Η μουσική έχει το πλεονέκτημα να κρύβει πολύ δυνατές ιστορίες.

Έννοιες όπως η πτώση, η επιστροφή, η αναβίωση και οι κοινωνικές συγκρούσεις εκφράζονται μέσω της μουσικής ανά πάσα στιγμή.

Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ καταφέρνει να "ακτινογραφεί" μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τις ανθρώπινες, τις κοινωνικές, και τις πολιτιστικές αξίες. Εάν μπορείς να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις, μπορείς και να μάθεις πολλά από αυτές τις ιστορίες".

Σήμερα, μετά από 11 χρόνια παρουσίας, το IN-EDIT έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο θεσμό με ετήσια παρουσία σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Σάο Πάολο, η Βαρκελώνη, το Σαντιάγκο, η Μπογκοτά, και το Μπουένος Άιρες, ενώ κομμάτι αυτού του διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου γίνεται πλέον και η Ελλάδα, με αφετηρία την "πρωτεύουσα των Φεστιβάλ, Θεσσαλονίκη.

Ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης της Parenthesis), η οποία εξασφάλισε τα δικαιώματα του Φεστιβάλ στην Ελλάδα, μας εξηγεί.

ΙΝ - EDIT Greece

-Πώς προέκυψε η έλευση του In Edit στην Ελλάδα;

-  Είχαμε παρακολουθήσει, στα πλαίσια του ΙΝ EDIT στην Βαρκελώνη,  το Punk Syndrome.

Ένα εξαιρετικό φιλμ που υπάρχει και  στο δικό μας πρόγραμμα φέτος.

Βγαίνοντας από την αίθουσα βαλθήκαμε να συζητάμε το πόσο θα ταίριαζε να συμμετείχε σε αυτο το δίκτυο του Φεστιβάλ και η Ελλάδα. Μετά από μελέτες, συζητήσεις, αναλύσεις, και μια επένδυση  οικονομική και προσωπική από μέρους μας, τελικά τα καταφέραμε.

- Ήρθε το In Edit για να μείνει στην πόλη; Θα είναι, δηλαδή, μία ετήσια διοργάνωση;

-Αυτός είναι ο στόχος μας. Χτίζουμε το φεστιβάλ πολύ προσεκτικά. Ξεκινάμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ταινιών και παράλληλων γεγονότων, για να τεστάρουμε κι εμάς και το κοινό της πόλης. Οι ιστορίες πίσω από τη μουσική και τους καλλιτέχνες δεν τελειώνουν ποτέ, οι κινηματογραφιστές είναι εκεί για να τις καταγράφουν, κι εμείς με τη σειρά μας να δίνουμε στο κοινό την ευκαιρία να τις παρακολουθήσει..

Ευελπιστούμε, ακόμα, ότι μέσα στον Νοέμβριο ένα κομμάτι του Φεστιβάλ θα κατηφορίσει και προς την Αθήνα.

-Πόσα φιλμ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε φέτος;

-Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι 14.

Δεκατρείς διεθνείς παραγωγές, και μία ελληνική. Ξεκινάμε προσεκτικά με ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η φετινή χρονιά, και κάποιες σημαντικές στιγμές του παρελθόντος. Επιφυλάσσουμε, τέλος, και μία έκπληξη στο κοινό της Θεσσαλονίκης, με μια μεγάλη ταινία, την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα.

ΙΝ EDIT Barcelona

-Γιατί μία μόνο ελληνική παραγωγή;

-Δυστυχώς, φέτος δεν προλάβαμε να κάνουμε επίσημο κάλεσμα προς όλους τους κινηματογραφιστές ώστε  να ετοιμαστεί το διαγωνιστικό τμήμα σωστά. Έτσι, καταλήξαμε σε μία μόνο ενδεικτική προβολή. Πρόκειται για το Plugs, του Κωνσταντίνου Κουλακμανίδη.

Κύριος στόχος του In Edit Greece, είναι η δημιουργία διαγωνιστικού προγράμματος ελληνικών ταινιών, και η προώθηση τους στα υπόλοιπα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

-Τι άλλο θα δούμε στα πλαίσια του In Edit Greece; Συναυλίες; Παράλληλες εκδηλώσεις;

- Κατά την τελετή έναρξης θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε live τους Souled Out, ένα σόουλ σχήμα της πόλης, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ένα showcase όπου θα παρουσιαστεί τo νέο πρότζεκτ του εξαιρετικού μουσικού ντουέτου, Sugar Factory, καθώς και διάφορα funky, soul, και άλλα Djsets.

Σας περιμένουμε!

ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ - Τι θα δούμε

 

[ Για τις ημερομηνίες και τις ώρες προβολών κάθε ντοκιμαντέρ, κλικάρετε το link στις περισσότερες πληροφορίες ]

 

 

Α Band Called Death

 

Πόσο πιο παράξενο από αυτό: ένα συγκρότημα από νεαρά μαύρα αγόρια με ένα μακάβριο όνομα, παίζουν πανκ στο Ντιτρόιτ του '70. Ένα άγνωστο έπος για τις φυλετικές διακρίσεις, το πείσμα, την αποτυχία και την αναγέννηση, που αγαπήθηκε από τους Henry Rollins, Alice Cooper, Jello Biafra, Elijah Wood και πολλούς ακόμη.

Περισσότερα, εδώ

Downloaded

 


Επανάσταση ή ληστεία; Η άνοδος και η πτώση του Napster, της πλατφόρμας ανταλλαγής μουσικής που επισκίασε την μουσική βιομηχανία και ήρθε σε διαμάχη με τους Metallica. Μια συναρπαστική ταινία για χάκερς, νομικές διαμάχες, τη γέννηση της ψηφιακής εποχής και κυβερνο-φετιχισμού. Ο ψηφιακός κόσμος άρχισε εδώ.

Περισσότερα, εδώ.

The Punk Syndrome

 



Ένα συγκρότημα πανκ μουσικής που τα μέλη του είναι Φιλανδοί με νοητική υστέρηση.

Το όνομά του είναι Pertti Kurikan Nimipäivät: μαλώνουν, φωνάζουν, πίνουν καφέ, γκρινιάζουν όταν πρέπει να πάνε στον ποδίατρο. Ένα σκληρό αλλά συγκινητικό αφιέρωμα στο "μη φυσιολογικό" και παράλληλα, ένας προβληματισμός σχετικά με το σεβασμό και την κοινωνική ισότητα.

Περισσότερα, εδώ.

 

The Stone Roses: Made Of Stone

Μία εξαιρετική ταινία, για ένα μοναδικό συγκρότημα, από έναν μεγάλο θαυμαστή του.

Ο Shane Meadows (σκηνοθέτης του This is England) συσχετίζει τον μύθο των Stone Roses, "της καλύτερης μπάντας που έβγαλε ποτέ το Μάντσεστερ", με τους θαυμαστές τους, ένα αχανές καραόκε και ένα αρχείο που παρέμενε κρυφό από το 1982 μέχρι την επανένωση της μπάντας το 2012, μπροστά σε 220.000 θεατές.

Περισσότερα, εδώ

Twenty Feet from Stardom

 

Μία ταινία για τα κορίτσια της ποπ και της σόουλ μουσικής που στέκονταν πάντα στο βάθος της σκηνής, έξι μέτρα από τη δόξα.

Ο Bruce Springsteen, o Stevie Wonder και ο Mick Jagger στρέφουν το βλέμμα τους στη γραμμή των φωνητικών και τους ζητούν να τραγουδήσουν για μια φορά σόλο.

Περισσότερα, εδώ.

Mistaken for Strangers

 


Ο μικρός αδερφός του Matt Berninger (The National) συνοδεύει το συγκρότημα σε μία περιοδεία τους και καταγράφει τη θλιβερή του πορεία μέχρι να τον διώξουν.

Δεν πρόκειται για μία σκηνοθετημένη παρωδία αλλά για μία γλυκόπικρη ματιά στο ταλέντο και τη (φθαρμένη) σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Περισσότερα, εδώ.

 


 

 

Good Ol' Freda

 

 

Η Freda Kelly ήταν η γραμματέας των Beatles σε όλη τους την πορεία.

Μια πρώην θαυμάστρια, η οποία βρέθηκε στον πολύ στενό κύκλο, η Freda μας εξιστορεί αργά την ιστορία της, αντιμετωπίζοντας τη δική της μετριοπάθεια. Μια γοητευτική, ανείπωτη ιστορία μανίας, περιπέτειας και προσήλωσης στους Beatles, την οποία τα εγγόνια της τελικά καταφέρνουν να ακούσουν.

Περισσότερα, εδώ

Bayou Maharajah: The Tragic Genius of James Booker

Ο Dr. John τον αποκαλεί "ο καλύτερος μαύρος, ομοφυλόφιλος, μονόφθαλμος ναρκομανής που έβγαλε ποτέ η Νέα Ορλεάνη".

Μία μεθυστική απεικόνιση της εκκεντρικής και τραγικής ιδιοφυίας του πιανίστα της R&B, με εκπληκτικές εικόνες και διθυράμβους από τους Allen Toussaint, Harry Connick Jr και Irma Thomas, ανάμεσα σε άλλους.

Περισσότερα, εδώ

Plugs

 

Το "plugs" είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που μέσα από σκέψεις και live performances, παρέα με καλώδια, υπολογιστές, βύσματα και knobs, σκιαγραφεί ένα σύγχρονο πορτρέτο της ανεξάρτητης ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, με μια πιο ανθρωποκεντρική ματιά, όχι σαν απλή παρουσίαση καλλιτεχνών, αλλά εξετάζοντας το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας και τα προσιτά μέσα παραγωγής επηρέασαν τη μουσική αυτή.

Περισσότερα, εδώ

Searching for Sugar Man

 

 

Ο Rodríguez, ο Ισπανόφωνος Dylan, ηχογράφησε τις τεράστιες επιτυχίες του κατά την επανάσταση της folk-rock μουσικής της δεκαετίας του '60 και μετά εξαφανίστηκε όσο τα τραγούδια του παρέμεναν κορυφαίες επιτυχίες στη Νότια Αφρική. Είναι ακόμη ζωντανός; Ερευνητές και θαυμαστές  ενώνονται για να λύσουν το μυστήριο, σε ένα ντοκιμαντέρ που είναι περισσότερο μία ταινία γεμάτη ενέργεια παρά μία σκοτεινή ταινία μυστηρίου.

Περισσότερα, εδώ

Charles Bradley: Soul of America

 

Η ταινία Charles Bradley: Soul of America, αποτυπώνει την εκπληκτική πορεία του 62χρονου φιλόδοξου τραγουδιστή της soul, ο οποίος με το πρώτο του άλμπουμ εκτινάχθηκε από τη σκληρότητα, τις καταχρήσεις, τη βία και την εγκατάλειψη των εργατικών κατοικιών του Bushwick, στο top-50 των καλύτερων δίσκων του περιοδικού Rolling Stone για το 2011.

Καλύπτοντας τους συναρπαστικούς, οδυνηρούς και αβέβαιους μήνες ανάμεσα στα 62α γενέθλιά του και το πρωτοφανές ντεμπούτο του, ακολουθούμενο από μία παγκόσμια περιοδεία, αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Charles κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσής του και του αδιαμφισβήτητου θριάμβου του, στην πραγματοποίηση ενός ονείρου 48 χρόνων.

Περισσότερα, εδώ

Big Easy Express

 

Το Festival Express του 1970, συμβαίνει ξανά με τους Mumford & Sons, Old Crow Medicine Show και Edward Sharpe & The Magnetic Zeros. Ένα τρένο, τρία συγκροτήματα και χιλιόμετρα με μαντολίνο και βιολί, σε μία δίνη με νότες, συναυλίες, παλιές μουσικές και παρέες.

Περισσότερα, εδώ

A.K.A Doc Pomus

 Η δόξα κρύβει πίσω της πόνο. Η ζωή του Doc Pomus, συνθέτη αναρίθμητων επιτυχιών (για τον Έλβις και άλλους), αποδοσμένη σαν ένα μελωδικό τραγούδι για την αναπηρία, την μοναξιά και την επιμονή. Ολόκληρο το Hall of Fame μιλά για το ταλέντο του, από τους Lou Reed και Dion, μέχρι τον Phil Spector και τον Ben E. King.

Περισσότερα, εδώ

The Sound of Belgium

Οι Βέλγοι "δουλεύουν σκληρά αλλά διασκεδάζουν περισσότερο". Ένας clubber διασχίζει την συναρπαστική αλλά μυστηριώδη βελγική club σκηνή, από τα Decap όργανα της δεκαετίας του '20 μέχρι την hardcore μουσική της δεκαετίας του '90, μέσω της popcorn μουσικής των 60s και του New Beat των '80s, στο δρόμο προς την παγκόσμια κυριαρχία.

Μία χώρα που έγινε club με δική της ευθύνη.

Περισσότερα, εδώ

 

*Κατεβάστε συγκεντρωμένο το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών με ένα κλικ, από εδώ

 

**Εισιτήριο για όλες τις ημέρες: 35 ευρώ

 Για κάθε προβολή: 5€ (γενική είσοδος), 4€ (φοιτητικό, ανέργων)

 

Όλες οι προβολές γίνονται στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους

 

_____________________

 

ΙΝ - EDIT GREECE

Και στο Facebook