σε ,

Κάποιος μας δουλεύει για την ονοματοδοσία του σταθμού του μετρό. Μην είναι όλοι;

Καθώς η οικογένεια του Μπακογιάννη λέει πως δε θέλει σταθμό με όνομά του, ο Ταχιάος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μοιάζει να τους διαψεύδει. Τι συμβαίνει άραγε;

Screenshot 11 6

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αποφασίζει να οριστικοποιήσει επισήμως την πλήρη αλλαγή του ονόματος του Αγίου Δημητρίου/Αλέκος Παναγούλης σε σκέτο «Αλέκος Παναγούλης» και να αλλάξει του Ευαγγελισμού σε «Παύλος Μπακογιάννης», ώστε να συμβολιστεί η εθνική ενότητα.

Τέλος πάντων, ακόμα και όλοι οι Νεοδημοκράτες που ξέρω διαφωνούσαν με το όνομα Παύλος Μπακογιάννης, όχι επειδή δεν τον εκτιμούν αλλά επειδή θα ήταν αχρείαστο, σαχλό ή/και κοστοβόρο. Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν τόσο σημαντικό ζήτημα ώστε να βγούμε στα κάγκελα, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρξε εθνική ενότητα εναντίον της απόφασης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Ο κόσμος μίλησε, κι οι υπεύθυνοι τον άκουσαν. Η οικογένεια Μπακογιάννη είπε ότι δεν θέλει να δοθεί το όνομά του δολοφονημένου στο σταθμό για να μη δημιουργηθεί θόρυβος και αντιδράσεις. Σε δήλωση της, αφού ευχαριστεί θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση, τονίζει πως δεν μπορεί να την αποδεχθεί.

«Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα. Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ.»

Ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Νίκος Ταχιάος κάρφωσε την οικογένεια αφήνοντας να εννοηθεί ότι γνώριζε και συμφωνούσε με την απόφαση για την αλλαγή ονόματος:

Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. [Με] την οικογένειά του υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.

Μήπως κάποιος μας δουλεύει;

Ο κ. Ταχιάος μοιάζει, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, να δέχτηκε μια ιδέα της οικογένειας και άρα ελέγχεται για «δουλοπρέπεια». Η οικογένεια μοιάζει, σύμφωνα με την δήλωση Ταχιάου, να γνώριζε και να συμφωνούσε με την ονοματοδοσία, οπότε ελέγχεται για απόκρυψη αυτού του στοιχείου.

Όμως από τη δήλωση της οικογένειας δεν γίνεται σαφές το αν γνώριζαν και συμφωνούσαν ή όχι. Λένε: «Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση», άρα είναι προφανώς πως εννοούν πως αν δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις δεν θα είχαν πρόβλημα με την ονοματοδοσία.

Εξάλλου η ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ περιέγραφε και ολόκληρη εκδήλωση με τον ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό – δεν θα γινόταν να είχε προγραμματιστεί χωρίς να το ξέρει η οικογένεια:

«Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.»

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η προσπάθεια του κ. Ταχιάου να «καρφώσει» την οικογένεια -η οποία, εντέχνως και ενδεχομένως πονηρά, πουθενά δεν διευκρίνισε το αν ήταν αρχικά σύμφωνη με την ιδέα (και άρα τυπικά δεν το αρνήθηκε)- μοιάζει να είχε στόχο το να «σώσει» ο ίδιος τον εαυτό του. Πετάγεται απ’ το πουθενά με ένα μακροσκελές κείμενο για να ρίξει το όποιο φταίξιμο αλλού, υπονοώντας ότι η οικογένεια είπε ψέματα στη δήλωση που έκανε (spoiler: δεν είπε).

Πώς κατάφεραν όλοι, με μισές αλήθειες και στοχευμένα υπονοούμενα, να κάνουν μείζον (αρνητικό) θέμα κάτι που είχε σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός νεκρού, δεν ξέρω. Στο τέλος το όλο πράγμα έγινε και ανέκδοτο.

Το ότι ακυρώνεται η ονοματοδοσία (ελπίζω όχι και του Αγίου Δημητρίου σε Παναγούλη, αν και δεν αποκλείεται κι εκεί να αντιδράσουν οι παπάδες) είναι κάτι καλό, αφού κανείς πια δεν την θέλει. Ας βγουν όμως όλοι να μιλήσουν ανοιχτά και ας πουν την πλήρη αλήθεια. Πολύ πιο πολύ από μια ονοματοδοσία, ενοχλεί το να μην ξέρουμε αν -και ποιοι- μας δουλεύουν.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ζωή και ο θάνατος του Παύλου Μπακογιάννη

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
5 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
nervess
nervess
4 χρόνια πριν

Οι αντιδράσεις δεν προέκυψαν μόνο λόγω του αχρείαστου κόστους για να αντικατασταθούν οι ταμπέλες, αλλά από το θράσος να θεωρεί ο οποιοσδήποτε (είτε είναι η οικογένεια, είτε οι φωστήρες της Αττικό Μετρό) ότι είναι φυσιολογική και στερούμενη άλλων συνδηλώσεων η βούληση να μετονομαστεί ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς της Αθήνας παίρνοντας το όνομα του πατέρα του νυν δημάρχου Αθηνών και κουνιάδου του νυν πρωθυπουργού της χώρας…. (Για να μην μιλήσω για το ‘ξεκάρφωμα’ με το σταθμό Παναγούλης, που έτσι κι αλλιώς ήδη αποκαλείται έτσι εν μέρει, για να χρυσωθεί το χάπι και να μετριαστούν οι αντιδράσεις. Τραγικό τουλάχιστον….) Κοντολογίς, ακόμη… Διαβάστε περισσότερα »

St Beijinger
St Beijinger
4 χρόνια πριν

υπονοώντας ότι η οικογένεια είπε ψέματα (spoiler: δεν είπε).
Αυτό το ξέρετε γιατί ήσασταν μπροστά στη συζήτηση ή είναι κάποιο χάρισμα?

St Beijinger
St Beijinger
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Ε ναι αυτό λέω, που το ξέρετε αν η οικογένεια είπε ψέματα ή όχι?

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!