σε ,

Η εικονογράφος Jenny Kroik τα ζωγραφίζει (αλλά και τα λέει) ωραία

Συνέντευξη με την ξεχωριστή Νεοϋορκέζα καλλιτέχνη και μερικά απ’ τα πιο ενδιαφέροντα σκίτσα της

bio jenny pic2

H Jenny Kroik είναι εικονογράφος από τη Νέα Υόρκη. Η καθημερινή της έμπνευση, όπως η ίδια θα εξομολογηθεί προέρχεται από όλα τα πράγματα που την περιβάλλουν, καθημερινοί άνθρωποι της πόλης, μουσεία, κτίρια και βιβλιοθήκες της Νέας Υόρκης, μετρό και αστικές στιγμές. «Προσπαθώ να συλλάβω μια φευγαλέα στιγμή ή ένα συναίσθημα και να επισημάνω την ομορφιά και το θαύμα που βλέπω σε όλους», είναι τα λόγια της που περιγράφουν κάθε έργο της. Με δυο εξώφυλλα στο «Τhe New Yorker», συνεργασίες στη Washington Post, το Well Arts Institute και πολλές άλλες, η Jenny Kroik ατενίζει το επαγγελματικό της μέλλον με αισιοδοξία και ανεξάντλητη έμπνευση. Διδάσκει ακόμα ζωγραφική στο Fairleigh Dickinson, το City College της Νέας Υόρκης και διάφορα εργαστήρια ζωγραφικής γύρω από την πόλη που τόσο αγαπά, τη Νέα Υόρκη.

-Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας στο «The New Yorker». Έχετε κάνει ήδη 2 εξώφυλλα.

Νομίζω ότι ακόμα δεν πιστεύω ότι πραγματικά συνέβη. Όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη το 2016, αποφάσισα να προσπαθήσω σκληρά για την καριέρα μου στην εικονογράφηση μετά από ένα διάλειμμα 8 χρόνων όπου ασχολήθηκα με τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο. Άρχισα να στέλνω τη δουλειά μου παντού και να ζωγραφίζω κάθε μέρα. Όταν άρχισα να στέλνω ιδέες στο New Yorker, ποτέ δεν περίμενα να μου απαντήσουν, αλλά μια μέρα έλαβα μια απάντηση λέγοντας ότι τους άρεσε μια εικόνα που τους έστειλα και ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν! Λίγους μήνες αργότερα, επέλεξαν μια δεύτερη. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα αυτά. Αυτά ήταν πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μου και κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στη δουλειά μου, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο.

first new cover
Το πρώτο της εξώφυλλο στο The New Yorker με τίτλο “At the Strand”
second New York cover NEXT STOP SPRING
Το δεύτερο εξώφυλλο στο The New Yorker με τίτλο “Next stop: Spring”

-Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει ένας ισχυρός συνδυασμός ανθρώπινου και πολιτιστικού στοιχείου στη δουλειά σας. Ισχύει;

Μου αρέσει να ζωγραφίζω πολιτιστικά ιδρύματα και εκδηλώσεις! Είναι κάτι που μου δίνει έμπνευση, να βλέπω πώς οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν με τον πολιτισμό. Ο τρόπος που οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τα έργα μου και ο τρόπος με τον οποίο τα ενσωματώνουν στη ζωή τους είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, οπότε πάντα προσπαθώ να παρατηρώ πώς βλέπουν οι άνθρωποι την τέχνη.

-Ποιο είναι το στοιχείο που σας ιντριγκάρει όταν ενσωματώνεται στα σχέδιά σας έναν τυχαίο άνθρωπο;

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά και ετερόκλητα στοιχεία όταν ζωγραφίζεις ανθρώπους. Μου αρέσει να μαντεύω κάθε φορά από πού προέρχονται, τι σκέφτονται, τι ιστορίες κουβαλούν.

-Κάθε έργο, σκίτσο, σχέδιο ακολουθεί μια ιστορία. Τελικά, πιο ισχυρή είναι η εικόνα ή οι λέξεις που τη ντύνουν;

Λατρεύω την αφήγηση στην τέχνη και πιστεύω ότι εικόνα και λέξεις τα πηγαίνουν υπέροχα όταν συνδυάζονται. Σαν εικονογράφος, γνωρίζω καλά πόσο η εικονογράφηση επανδρώνει το κείμενο και προσθέτει πολλά σε μια ιστορία με τη χρήση οπτικών μέσων. Εμπνέομαι από τις ωραίας ιστορίες, οπότε το κείμενο, οι λέξεις, παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο για μια εικόνα.

-Ποιες είναι οι επιρροές σας και ποια η σημασία τους για εσάς;

Μου αρέσουν πολλοί καλλιτέχνες που σχετίζονται με πολλά είδη κι αυτό δεν σας κρύβω ότι μπορεί να αλλάξει από βδομάδα σε βδομάδα.  Eva Hesse, Paul Klee, Louise Bourgeois, David Hockney, Michael Borremans και αναρίθμητοι άλλοι. Θέλω όταν κοιτάζω την τέχνη να μου δίνει με έναν περίεργο τρόπο απαντήσεις αλλά και να μου δημιουργεί νέα ερωτήματα. Δεν σταματώ να ψάχνω για νέα είδη τέχνης που θα σε κάνουν να χαθείς μέσα σ’ αυτά.

At the Museum of Natural History
At the Museum of Natural History

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Να εικονογραφείτε σε εκδόσεις, να γράψετε ίσως το δικό σας βιβλίο ή να εκθέτετε τα έργα σας;

Όλα! Μου αρέσει η δουλειά μου, η ζωγραφική και με κάνει ευτυχισμένη με όποιο τρόπο εκφράζεται. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω υλοποιήσει πολλές εκθέσεις, αλλά όταν συμβαίνει μιλάω με τον κόσμο που επισκέπτεται την έκθεση και ακούω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.

-Πώς είναι η καθημερινή ζωή ενός εικονογράφου στη Νέα Υόρκη;

Προσπαθώ να ζωγραφίζω τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά, να αφιερώνω 2-3 ώρες στην έρευνα, στο marketing και σε άλλα σχετικά ζητήματα. Για την έρευνά μου, πηγαίνω σε βιβλιοθήκες, καταφεύγω σε βιβλιογραφίες, περπατάω πολύ, παρατηρώ ανθρώπους και κτίρια, φωτογραφίζω και σκιτσάρω ιδέες.  Διδάσκω, ακόμα, σε διάφορα μέρη, όπως Πανεπιστήμια και κέντρα Τέχνης. Είναι υπέροχο όταν οι μαθητές σου θέτουν ερωτήματα και σε βάζουν στη διαδικασία να εξηγήσεις και να αναλύσεις θέματα, που νόμιζες ότι γνώριζες καλά, αλλά στην ουσία τα ανακαλύπτεις εκ νέου μαζί τους.

-Έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα;

Δεν έχω! Αλλά θέλω πραγματικά να το κάνω. Φαίνεται ένα καταπληκτικό μέρος με τόση τέχνη που με εμπνέει. Ελπίζω, μια μέρα να την επισκεφτώ.

dashwood sm

-Εάν ζωγραφίζατε κάτι από τη χώρα μας τι θα ήταν;

Θα ζωγράφιζα όλους τους ανθρώπους! Οι άνθρωποι στην παραλία, οι άνθρωποι σε καφετέριες και μουσεία, και θα περπατούσα στους δρόμους και θα αναζητούσα ενδιαφέροντα κτίρια και τέχνη. Θα προσπαθούσα να κατακτήσω την ατμόσφαιρα. Έχω την αίσθηση ότι θα πλημμύριζα από έμπνευση.

-Τι θα εμπεριέχει για σας ο Σεπτέμβριος από δράσεις;

Διδάσκω ένα εργαστήριο: “Μάθετε να σχεδιάζετε εξώφυλλα βιβλίων” στο Shakespeare & Co. Bookstore και έχω αναλάβει διάφορες τάξεις τέχνης στο 92ο Y στην Upper East Side. Επίσης, διοργανώνω τη δεύτερη συνάντηση «sketchy book-club” στις αρχές Νοεμβρίου, όπου οι άνθρωποι φέρνουν τα αγαπημένα τους βιβλία και σχεδιάζουν ο ένας τον άλλον καθώς και ακούν συγγραφείς που διαβάζουν τα βιβλία τους. Αυτό θα συμβεί στο βιβλιοπωλείο The Strand. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και ανυπόμονη για όλα.

Κι άλλα έργα της

strand rare books dress

Strand rare books

fashion girl met sm

drawn together sm

cynthia
Η εικονογράφηση της Cynthia Nixon για τις εκλογές στις 13/9.

calder sm

book culture poli sm

barbara vermeer sm

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!