Όπως ακριβώς οι διαδηλωτές της δεκαετίας του '60 έβαζαν λουλούδια στις κάνες των όπλων, κάποιοι άνθρωποι στη σημερινή εποχή παλεύουν το μίσος και τον ρατσισμό με την αγάπη, την ομορφιά και την δημιουργικότητα.

 

Ο Ibo Omari ένας Βερολινέζος με λιβανοτουρκικές ρίζες ανήκει σ' αυτούς. Δραστηριοποιούμενος στην NGO Die kulturellen Erben (The Cultural Heritage) ξεκίνησε την Paintback, μια καμπάνια που μετατρέπει τα νεοναζιστικά σύμβολα μίσους στους δρόμους σε παιχνιδιάρικες εικόνες.

 

Με έδρα το Βερολίνο, το Paintback έβαλε στο στόχαστρο τις σβάστικες που άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης από τότε που οι ακροδεξιές ομάδες άρχισαν να ενεργοποιούνται δυναμικά.

Με έδρα το Βερολίνο, το Paintback έβαλε στο στόχαστρο τις σβάστικες -ένα σύμβολο που στοιχειώνει τη Γερμανία- που άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης από τότε που οι ακροδεξιές ομάδες άρχισαν να ενεργοποιούνται δυναμικά. Χρησιμοποιώντας απλά σχέδια οι street artists του Paintback ελπίζουν να εμπνεύσουν κι άλλους να αντιδράσουν στα μηνύματα μίσους και να τα αντικαταστήσουν ή να τα μετατρέψουν σε κάτι όμορφο.

 

 

Η ταινία της Paintback που έγινε viral.

 

Μέσα από μια μικρή μήκους ταινία που μοίρασαν στα social media, η οποία έγινε viral στη Γερμανία η καμπάνια εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλες γερμανικές πόλεις και πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να ποστάρουν τις δικές τους εικαστικές παρεμβάσεις στις σβάστικες με το hashtag #Paintback. Παρουσιάζουμε μερικές απ' αυτές.