Πώς να φροντίζετε σωστά τον σκύλο σε περιόδους έντονης ζέστης ή καύσωνα

Πώς να φροντίζετε σωστά τον σκύλο σε περιόδους έντονης ζέστης ή καύσωνα Facebook Twitter
1

Σε περιόδους έντονης ζέστης, ή ακόμη χειρότερα καύσωνα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε πως τα κατοικίδιά μας υποφέρουν το ίδιο με εμάς. 

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να πάθουν από εγκαύματα μέχρι θερμοπληξία, οπότε όταν κάνει πολλή ζέστη πρέπει οπωσδήποτε να τους φροντίζουμε ακόμη περισσότερο. 

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να κρατάμε τον σκύλο δροσερό σε περιόδους ζέστης: 

Κρατείστε τον σκύλο μέσα στο σπίτι

Αντίθετα με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορούν να δροσίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους παίρνοντας γρήγορες και κοφτές ανάσες αλλά και με τον ιδρώτα μέσα από τις πατούσες τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν στρες στο ζώο ή μόνιμη βλάβη, που ενδέχεται μέχρι και να αποβεί μοιραία. Το να τους κρατάμε  εντός σπιτιού, σε μια φυσιολογική θερμοκρασία, είναι η καλύτερη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Πώς να φροντίζετε σωστά τον σκύλο σε περιόδους έντονης ζέστης ή καύσωνα Facebook Twitter

Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος έχει πρόσβαση σε φρέσκο, δροσερό νερό και σκιά

Αν οι σκύλοι χρειάζεται οπωσδήποτε να παραμείνουν εκτός σπιτιού, πρέπει να έχουν άφθονο δροσερό νερό και συνεχή πρόσβαση σε σκιά. Ακόμη και σύντομα χρονικά διαστήματα έκθεσης στον ήλιο μπορεί να έχουν επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία του σκύλου. 

Στη βόλτα περπατήστε και μην τρέχετε

Όταν έχει ζέστη και υγρασία, ποτέ μην βάζετε τον σκύλο στη διαδικασία να τρέξει στη διάρκεια της βόλτας, όπως για παράδειγμα κάνοντας παράλληλα ποδήλατο και αναγκάζοντάς τον να τρέχει δίπλα σας. Οι σκύλοι φτάνουν στο σημείο να καταρρεύσουν αντί να τα παρατήσουν και τότε ίσως είναι πολύ αργά για διασωθούν. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι σκύλοι δεν έχουν ανάγκη από άσκηση, ακόμη κι όταν έχει ζέστη. Οι ειδικοί συνιστούν να τους πηγαίνουμε βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που έχει περισσότερη δροσιά. Ωστόσο να θυμάστε πως τα πεζοδρόμια ζεσταίνονται πάρα πολύ, οπότε πριν τη βόλτα ακουμπήστε το χέρι σας πάνω και το νιώθετε πολύ καυτό, τότε είναι εξίσου καυτό και για την πατούσα του σκύλου. Το κολύμπι είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση για το κατοικίδιό σας. 

Πώς να φροντίζετε σωστά τον σκύλο σε περιόδους έντονης ζέστης ή καύσωνα Facebook Twitter

Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ακόμη κι αν είναι για λίγο και με παράθυρο ανοιχτό

Ένας σκύλος «παγιδευμένος» μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να πάθει ανά πάσα στιγμή θερμοπληξία- ακόμη κι αν το αυτοκίνητο δεν εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Ενδεικτικά, όταν έξω η θερμοκρασία είναι 26 βαθμοί Κελσίου, εντός του αυτοκινήτου - ακόμη κι υπό σκιά- μπορεί να φτάνουν μέχρι και τους 32 βαθμούς, ενώ στον ήλιο η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι τους 70. Ένας σκύλος με οποιοδήποτε σύμπτωμα θερμοπληξίας -αδυναμία, λαχάνιασμα, εμετός, λήθαργος ή έλλειψη συντονισμού- πρέπει να μεταφέρεται άμεσα στη σκιά. 

Προστατέψτε τον σκύλο από τα εγκαύματα

Όπως οι άνθρωποι που εκτίθενται για πολλή ώρα στον ήλιο, τα σκυλιά μπορούν επίσης να πάθουν εγκαύματα. Χρησιμοποιείστε φιλικό προς κατοικίδια αντηλιακό στις περιοχές του σώματος του σκύλου που εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, των αυτιών και της κοιλιάς. Οι σκύλοι με ευαίσθητο δέρμα πρέπει πάντα να καλύπτονται, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους ανθρώπους. Και μην ξεχνάτε να κουρεύετε τον σκύλο σας στους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πώς να φροντίζετε σωστά τον σκύλο σε περιόδους έντονης ζέστης ή καύσωνα Facebook Twitter

Χρησιμοποιείστε κρύες λιχουδιές από το ψυγείο ή βρεγμένες πετσέτες

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, ωφελούνται από μια δροσερή λιχουδιά όταν βρίσκονται στον ήλιο, αλλά ποτέ να μην τους δώσετε παγωτό γιατί το στομάχι τους δεν επεξεργάζεται σωστά τη λακτόζη. Μπορείτε να τους φτιάξετε ένα «γλυφιτζούρι» με υλικά κατάλληλα για κατοικίδια. Επίσης μπορείτε να βρέξετε μερικές πετσέτες ή να χρησιμοποιείτε παγωμένο δοχείο για την τροφή και το νερό τους. 

It's Viral
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια