0
NOWNESS

Ο Baloji σατιρίζει τη μοντέρνα κοινωνία των «ζόμπι» των κινητών στο καινούριο του βίντεο

Στο καινούριο του βίντεο ο μουσικός Baloji, με ρίζες από το Κονγκό και Βέλγιο, δημιούργησε μία οπτική «διακήρυξη» για τις αποχαυνωτικές επιδράσεις της σύγχρονης τεχνολογίας της επικοινωνίας.

Στο μουσικό του βίντεο ο Baloji παίζει ταυτόχρονα το ρόλο του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, του ενδυματολόγου αλλά και του παραγωγού.

Στην αρχή του βίντεο βρισκόμαστε σε ένα νυχτερινό κλαμπ στην πρωτεύουσα του Κονγκό, την Κινσάσα, όπου η υπνωτική μπλε λάμψη από τις οθόνες των κινητών συναγωνίζεται τα νέον φώτα της πίστας του κλαμπ.

Παρά την ύπαρξη κωμικών στοιχείων, όπως τα selfie sticks και το στέμμα φτιαγμένο από κινητά, το βίντεο είναι ένας τολμηρός και απροκάλυπτος σχολιασμός πάνω στη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα.


Ο γεννημένος στην πόλη Λουμπουμπάσι Baloji ήθελε να κριτικάρει μέσω της σάτιρας το φαινόμενο που αυτός αποκαλεί «αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση», η οποία ενθαρρύνεται από την τεχνολογία των κινητών.

«Το κινητό μου ως προέκταση του δεξιού χεριού μου, ήταν μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία για να σχολιάσω θέματα που με ενδιαφέρουν» εξηγεί ο Baloji που συνεχίζει λέγοντας ότι: «Έχουμε μία σχεδόν σαρκική σχέση με τα κινητά μας».


Στο δεύτερο μέρος μεταφερόμαστε από το νυχτερινό κλαμπ στο φως της μέρας και τους δρόμους. Ένας σκεπτικός «γοργόνος» καθισμένος μέσα σε έναν σωρό σκουπιδιών, δαίμονες φτιαγμένοι από προφυλακτικά και καπάκια μπουκαλιών, και ένας φανταστικός, αυταρχικός πολιτικός, είναι μόλις λίγοι από τους πολλούς χαρακτήρες που απαρτίζουν τη mise-en-scene αυτού του χαοτικού βίντεο.


Τα εκλεκτικά μουσικά στοιχεία του Baloji, συγκρούονται, εναλλάσσονται και ενώνονται μεταξύ τους, όταν ο σημαντικότατος Αφρικανός μουσικός συνδυάζει τον αφρικανικό ρυθμό με funk χορό, και τους παραδοσιακούς ρυθμούς της φυλής με προκλητικούς στίχους.


«Επηρεάστηκα από μια φωτογραφία του John Stanmeyer, που απεικόνιζε τους μετανάστες στην ακτή του Τζιμπουτί να σηκώνουν τα κινητά τους στον αέρα προσπαθώντας να πιάσουν σήμα. Αυτή η φωτογραφία φανερώνει τη σχέση με τα κινητά μας» εξηγεί ο Baloji.


Ο αυτοδίδακτος σκηνοθέτης ανταμείφθηκε για το έργο του με το βραβείο καλύτερου Concept, στα D6BELS Μουσικά Βραβεία στο Βέλγιο, το 2018. Αυτό το δεκατετράλεπτο μουσικό βίντεο προσφέρει στον πολυτάλαντο μουσικό την ευκαιρία να αναζωογονήσει το σκηνικό των ηλεκτρισμένων παραστάσεών του.


Τα τραγούδια του βίντεο είναι από το περσινό album του Baloji, 137 Avenue Kaniame, το οποίο θα επανακυκλοφορήσει στις 3 Μαΐου, από την δισκογραφική εταιρεία Bella Union ως one-track mixtape, με το όνομα Kaniama: The Yellow Version.

@Nowness 

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ