0
NOWNESS

Μια πριγκίπισσα στο ταξί

Από τότε που ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του στα τέλη της δεκαετία του '80 ο Βρετανός εννοιολογικός καλλιτέχνης Martin Creed κάνει επίσης μουσική. Για το τελευταίο του βίντεο "Princess Taxi Girl"-που γυρίστηκε σε δύο μέρη- ο Creed στρατολόγησε τις σημαντικές γυναίκες της ζωής του για να καθίσουν στο πίσω μέρος ενός ταξί ανοίγοντας το στόμα τους και «για να αηδιάσουν τους άλλους με τον τρόπο που το κάνουν τα παιδιά». Εδώ μιλάει για τη δουλειά του, για τον λόγο που κάνει μουσική και ανεβάζει το μοντέλο Lily Cole στο ταξί του: 

—Γιατί κάνεις μουσική;

Ξεκίνησα να κάνω μουσική γιατί ένιωσα πώς τα άλλα πράγματα που έκανα δεν ήταν αρκετά- δεν ήμουν αρκετά ευχαριστημένος. Αισθάνομαι ότι ένα μέρος της μουσικής - με τον συνδυασμό τον λέξεων και του ήχου- αντιπροσωπεύουν με ωραίο τρόπο τη ζωή. 

—Πώς συνδέεται η μουσική σου με την εικαστική τέχνη;

Δεν προσπαθώ να κάνω ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, τα τραγούδια από το καινούργιο άλμπουμ μου προέρχονται όλα από απομαγνητοφωνημένες σημειώσεις και μικρά μουσικά μοτίβα που μου έρχονταν στο μυαλό καθώς περπατούσα τα οποία στη συνέχεια επεξεργαζόμουν. Κάποτε έφτιαξα ένα γλυπτό το οποίο ήταν μια τσαλακωμένη μπάλα χαρτιού η οποία προήλθε από τη σκέψη: «αχ όλα αυτά είναι σκουπίδια». Μπορεί να έμοιαζε με μερικά μινιμαλιστικά και εννοιολογικά έργα αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική, πιάνεις μια μελωδία ή κάποιους στίχους που επαναλαμβάνονται στο κεφάλι σου και δημιουργείς κάτι απ' αυτό σαν να προσπαθούσες να το ξεφορτωθείς για να μη σε βασανίζει.

—Ποια είναι η ιστορία πίσω από το "Princess Taxi Girl";

Το τραγούδι γράφτηκε για μία φίλη μου την Keiko, η οποία παίζει μπάσο στη μπάντα μου. Με ρώτησε αν θα μπορούσα να γράψω ένα τραγούδι για τον γάμο της. Όταν άρχισα να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να γράψω, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι δεν της αρέσει να πηγαίνει πουθενά περπατώντας.  Είναι πολύ σημαντική για μένα και άρχισα να σκέφτομαι και τις άλλες σημαντικές γυναίκες της ζωής μου και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να τους ζητήσω να συμμετέχουν στο βίντεο -τη μητέρα μου, τη σύντροφός μου Anouchka, τη θετή κόρη μου και την Keiko. Και μετά σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ζητήσω το ίδιο και από κάποια που είναι σημαντική γυναίκα όχι μόνο για μένα αλλά μια διάσημη, σημαντική γυναίκα. Ήξερα ότι η Lily Cole κινείται στον χώρο της τέχνης, της το ζήτησα και συμφώνησε να το κάνει. 

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ