0
NOWNESS

Ο Master Chef με τα τατουάζ Ludo Lefebvre: περί πατάτας

Οι πολλαπλές μαγειρικές αρετές της πατάτας πολύ πέρα από την πολτοποίηση και το τηγάνισμα, διερευνώνται από το Γάλλο σεφ Ludo Lefebvre σε αυτή τη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη David Gelb. Ο Lefebvre θεωρείται ο νονός της pop-up κουζίνας χάρη στην επιτυχία του Ludobites, του γαστρονομικού πειράματος του Λος Άντζελες που ήταν το πιο καυτό εισιτήριο για δείπνο στη πόλη από το 2007 ως το 2011. Ο Lefebvre αρχικά έκανε επιτυχία στο μαγειρικό κύκλο της Καλιφόρνια ως executive chef σε δύο από τα καλύτερα εστιατόρια του Λος Άντζελες τα L'Orangerie και Bastide. Αυτός ο Γάλλος 'φυγάς' που πρόσφατα συμμετείχε στο φεστιβάλ Crush Le Grand Fooding κέρδισε μεγάλη αναγνώριση συμμετέχοντας σε καλτ εκπομπές μαγειρικής όπως τις Top Chef Masters και Iron Chef America.

Το τελευταίο του τολμηρό εγχείρημα Trois Mec είναι μία συνεργασία με τους φίλους του επίσης chef Vinny Dotolo και Jon Shook το ηγετικό δίδυμο στη κουζίνα του εστιατορίου κρεατοφαγίας Animal.Το νέο hotspot των αγοριών παίρνει διθυραμβικές κριτικές για το πολύ καλό casual φαγητό του με επιτυχίες όπως τα ορεκτικά καλωσορίσματος του σεφ με τηγανητό φαγόπυρο με αλάτι και ξύδι και τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου με κρούστα από σπόρους μουστάρδας. Η κουζίνα του εστιατορίου έγινε το σκηνικό για την γευσιγνωστική δοκιμή της πατάτας που κινηματογραφήθηκε από τον Gelb τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την απροσδόκητη επιτυχία του ντοκιμαντέρ Jiro Dreams of Sushi (2011). Ο σκηνοθέτης μας μίλησε για την πείνα, το Instagram και φυσικά τις πατάτες.


—Πώς μεταφέρεις την εμπειρία του να προετοιμάζεις και να καταναλώνεις φαγητό σε μία ταινία;
David Gelb: συνηθίζω να δουλεύω με σεφ που κάνουν καταπληκτική δουλειά με την εμφάνιση των πιάτων τους και αυτό είναι το πιο βασικό. Από κει και πέρα νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί η κάμερα είναι να προσπαθήσεις να καταλάβεις την προοπτική ενός πεινασμένου ατόμου και να αφήσεις στη φαντασία του κοινού τα υπόλοιπα. Γενικά αυτό που κάνουμε είναι να κρατάμε την κάμερα στο ύψος του τραπεζιού γιατί μ αυτόν τον τρόπο μπορείς να δεις το φαγητό σαν να είναι ακριβώς μπροστά σου. Η επιλεκτική, ρηχή εστίαση της κάμερας οδηγεί το μάτι του θεατή στα πιο λαχταριστά κομμάτια του πιάτου τα οποία θα πρέπει να αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Στο τέλος, όμως, αυτό είναι πραγματικά θέμα διαίσθησης.


—Το να καταγράφεις γαστρονομικές στιγμές έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με εικόνες φαγητού να κατακλύζουν τις σελίδες του facebook και του Instagram. Από που νομίζετε ότι πηγάζει αυτή η ανάγκη να επιδεικνύουμε τις γαστρονομικές επιλογές μας;
David Gelb: Νομίζω ότι είναι μια παρόμοια παρόρμηση με αυτή που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να φωτογραφίζουν και να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο από συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ικανοποίηση στο να φωτογραφίσεις μία τέλεια μπουκιά και ένα είδος κομπορρημοσύνης στο να δείχνεις στους άλλους ότι «έφαγα αυτό».


—Πρέπει να έμαθες αρκετά για τις πατάτες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Δοκίμασες κάποιο καινούργιο πιάτο στην κουζίνα σου;
David Gelb: Θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω πολτό πατάτας με τον τρόπο που τον κάνει ο Ludo. Πάντως είμαι σίγουρα καλύτερος στο να τρώω από το να φτιάχνω φαγητό.

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ