0
NOWNESS

Η μυστική ζωή ενός Νορβηγού που κατασκευάζει βάρκες στα φιορδ

Ένα νησί που το λένε The Fox of Bloody Woman, σε απόλυτη γαλήνη, κρύο και ασθενικό φως

Το Kjerringøy είναι μια μικρή κοινότητα στον Αρκτικό Κύκλο ανάμεσα στους απότομους βράχους και σε μια μικρή ακτή γεμάτη από βάρκες – ένα απομεινάρι από την εποχή που κυριαρχούσαν οι Βίκινγκς. Η πόλη είναι επίσης γνωστή ως «το νησί των καταραμένων γυναικών», «ένα όνομα που της είχαν δώσει τότε που οι γυναίκες αποχαιρετούσαν τους άντρες τους οι οποίοι έφευγαν μέσα στο καταχείμωνο για ψάρεμα φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους» λέει ο Ulf Mikalsen, ο Νορβηγός κατασκευαστής βαρκών που «πρωταγωνιστεί» στη μικρού μήκους ταινία The Fox of the Bloody Woman Island.    

Οι κινηματογραφιστές Vern Cummins και Jamie Gallant επικοινώνησαν με τον Mikalsen με λίγη βοήθεια από το Google Translate και του ζήτησαν να είναι τραβήξουν σε βίντεο την καθημερινότητά του ως κατασκευαστής βαρκών με τον παραδοσιακό τρόπο. «Ζει με τους ίδιους γείτονες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα πηγαίνουν με τη σειρά ο ένας στο σπίτι του άλλου και δειπνούν όλοι μαζί» λέει ο Cummins. «Έχουν επίσης ένα βιβλίο με τραγούδια που λειτουργεί σαν κάποιου είδους παραδοσιακό νορβηγικό καραόκε».

Ο Mikalsen αποφεύγει το συνηθισμένο ταξίδι προς το νότο για να γλιτώσει τους δύο μήνες που το σκοτάδι είναι 24ωρο και ο καιρός ανυπόφορα κρύος. Αυτός ο Άρχοντας των Φιόρδ έχει να πολεμήσει με το κρύο, τη γύμνια, τις ξεναγήσεις στο τοπικό μουσείο και τη δουλειά του ξυλουργού.

Ο Κjerringøy σε νούμερα (και λέξεις)

Ζεστά ροφήματα ανά ημέρα:
Αρκετές δόσεις καφέ το πρωί. Το βράδυ, κάνα δυο σφηνάκια βότκα με μπαχαρικά -την οποία φτιάχνει ο ίδιος- και δυο κούπες τσάι.  

Ποτό που προτιμάει:
Μια μπίρα που ονομάζεται Nordland Pils που έχει μια βάρκα του Nordland στο κουτί.

Ώρες νύχτας τον χειμώνα / το καλοκαίρι:
Τον Ιούνιο το φως διαρκεί για 24 ώρες, αντιθέτως, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο δεν υπάρχει καθόλου ήλιος.

 
Πιάτο που τρώγεται πιο πολύ στο νησί:
Ψάρι: μπακαλιάρος, σολομός, φάλαινα.

 
Αριθμός κατοίκων:
350.

Ποσοστό αντρών και γυναικών στο νησί:

50-50.

Τραγούδι που ακούγεται στην ταινία:
Το “Sunny Afternoon” από τους The Kinks με στίχους ξαναγραμμένους από τον Ulf. Μιλάει για το πώς οι άνθρωποι στο Kjerringøy πίστευαν ότι θα γίνουν διάσημοι εξαιτίας μιας ταινίας με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ που γυρίστηκε εκεί (IAmDina,  2002), αλλά ήταν απλά κομπάρσοι.

Υλικά για βραστό τάρανδο:
Τάρανδο, πολύ αλάτι, αρκτικά μούρα, πατάτες, λαχανάκια Βρυξελών και σάλτσα από κρέμα μανιταριών.

VIA NOWNESS

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ