0
NOWNESS

Ο Όρσον Γουέλς και ο Moby Dick εμπνέουν ένα Αρκτικό ταξίδι

Το Αρκτικό θαλάσσιο χελιδόνι ή Sterna paradisaea όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα θαλασσοπούλι που μεταναστεύει το χειμώνα από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, από τον Αρκτικό κύκλο όπου γεννιέται προς την Ανταρκτική. Το 2014 ο γεννημένος στη Βαρκελώνη σκίπερ Albert Bargués αποφάσισε να μιμηθεί το ετήσιο ταξίδι των πουλιών και να περάσει έναν χρόνο πιλοτάροντας το σκάφος του που πολύ εύστοχα ονόμασε The Sterna, με τον (απραγματοποίητο τελικά ) στόχο να περάσει 365 μέρες στο απόλυτο φως. Ο ακούραστος κινηματογραφιστής Guille Cascante συντρόφευσε τον καλό του φίλο Bargués σ' αυτό το μοναδικό ταξίδι, σχεδιάζοντας και ένα δεύτερο στην Ανταρκτική το 2017 για να ολοκληρώσουν τον μεταναστευτικό κύκλο του ιπτάμενου συνονόματου.

Η White Whale σε αριθμούς (και λέξεις):

 

Τα πιο απομακρυσμένα νησιά που επισκέφθηκαν:

Το Bear Island στην θάλασσα Barents - ερευνητικός σταθμός με πληθυσμό 9 ανθρώπων- και το Pyamiden στο αρχιπέλαγος του Svalbard όπου βρίσκεται μια σοβιετική κωμόπολη ανθρακωρύχων με πληθυσμό 13 ανθρώπων που εγκαταλείφθηκε το 1991.

Το σκάφος:

Ένα 27μετρο ιστιοπλοϊκό σκάφος από αλουμίνιο που αγοράστηκε στο Falmouth της Αγγλίας. Κατασκευασμένο για αγώνες ταχύτητας και κατάλληλο για την Αρκτική, σε σύγκριση με τα πολυεστερικά σκάφη, εξαιτίας των παγόβουνων.

Απώλειες ταξιδιού:

Ένας σπασμένος βραχίονας (Albert Bargués) και μία σύγκρουση με παγόβουνο (The Sterna).

Τυχοδιωκτικές εμπνεύσεις:

Ο Τεντέν, ο Robert Louis Stevenson, ο Herman Melville, ο Joseph Conrad και ο Patrick O'Brian.

Η αφήγηση:
Η White Whale περιέχει ένα απόσπασμα από την ημιτελή ταινία ( 1971) του Όρσον Γουέλς,  Moby Dick.

Διάρκεια των λήψεων:

26 ώρες.

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ