0
NOWNESS

Οι γυναίκες που φορούν μαντήλα: πώς αισθάνονται;

Για την συνεισφορά της στο The Way We Dress, τη σειρά του Nowness που ερευνά τον ρόλο που έχουν τα ρούχα στη ζωή των γυναικών παγκοσμίως, η γεννημένη στο Σαράγεβο αλλά μόνιμη πια κάτοικος του Λονδίνου σκηνοθέτης Una Gunjak επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να καταγράψει κινηματογραφικά την εμπειρία μιας γυναίκας που φοράει μαντήλα, σε φιλμ των 16mm και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μία κάμερα Bolex. Εδώ η σκηνοθέτης μας μιλάει για τον σκοπό του εγχειρήματός της:

«Η ιδέα μου ήρθε πριν κάποια χρόνια μετά από μία φιλική συνομιλία που είχα με την Aida, το κεντρικό πρόσωπο του φιλμ. Μου άρεσε πολύ ένα δερμάτινο τζάκετ που φορούσε και η Aida αστειευόμενη άρχισε να μου μιλάει για τις ενδυματολογικές επιτυχίες αλλά και αστοχίες που είχε από τότε που άρχισε να καλύπτεται.

»Η συζήτησή μας εξελισσόταν κανονικά και εγώ ήμουν περίεργη να μάθω τον τρόπο με τον οποίο η Aida διατηρεί την προσωπικότητά της μέσα σ' αυτό το νέο πλαίσιο -πνευματικό και υλικό ταυτόχρονα- που είχε επιλέξει να εισχωρήσει. Με ενδιέφερε να κατανοήσω αν αυτό το ταξίδι που σχετίζεται με τη θρησκευτική λατρεία και οι πνευματικές της αναζητήσεις ήρθαν ποτέ σε αντίθεση όχι μόνο με την έμφυτη γυναικεία αίσθηση της ομορφιάς και της αισθητικής, αλλά κυρίως με τη δουλειά της ως σκηνοθέτης και τις πολύ ισχυρές υλικές πτυχές της.

»Η δημιουργία αυτής της ταινίας με βοήθησε στο να εμβαθύνω και να διευρύνω την αντίληψή μου για τις γυναίκες που φορούν μαντήλα- όχι μόνο στο τι σημαίνει η μαντήλα στις πνευματικές τους αναζητήσεις, αλλά και στο πώς αυτό μεταφράζεται στις σχέσεις τους με τη κοινωνία και την υλιστική πτυχή του κόσμου.»

 

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ