0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Μια ευτυχισμένη φάλαινα με το μικρό της. Ως πότε;

Ίσως κανένα άλλο κοινωνικό κίνημα δεν έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα όσο αυτό για το περιβάλλον. Από τους πλέον πρωτοπόρους, είναι ο οργανισμός Parley for the Oceans, που ασχολείται με τη διάσωση θαλάσσιων ειδών που κινδυνεύουν όπως οι καρχαρίες, οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους που αναδεικνύει το κίνημα είναι η μόλυνση των ωκεανών από πλαστικά – τα οποία θεωρούν ως «σχεδιαστικό σφάλμα». «Υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς μας απ' ό,τι πλαγκτόν και περισσότερα πλαστικά σωματίδια απ' ό,τι αυγά ψαριών στις λίμνες και τα ποτάμια μας», λέει ο Cyrill Gutsch που ξεκίνησε το Parley of the Oceans μετά την συνάντηση του με τον Captain Paul Watson, τον ιδρυτή του Sea Shepherd Conservation Society και συνιδρυτή της Greenpeace, και ο οποίος είναι ο αφηγητής του σημερινού φιλμ για μια φάλαινα και το μικρό της που κολυμπάνε στον ωκεανό. Σαν «τεράστιοι κόφτες», τα ρεύματα του ωκεανού κόβουν τα πλαστικά σε μικρά κομματάκια που τα ζώα τελικά καταναλώνουν, καθώς τα μπερδεύουν με τροφή. «Αυτό έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων πουλιών και θαλάσσιων ζώων και επίσης εισάγει την δηλητηρίαση από πλαστικά και στη δική μας τροφική αλυσίδα», συνεχίζει.

Ο Captain Watson επιμένει πως τα σκουλήκια είναι πιο σημαντικά από τους ανθρώπους για την ύπαρξη του πλανήτη και το ίδιο ισχύει και για τις μέλισσες και τα ψάρια, καθώς επιτελούν κρίσιμες λειτουργίες στο οικοσύστημα τους - κάτι που οι άνθρωποι δεν κάνουν. O Gutsch εν τω μεταξύ ενώνει επιδραστικούς καλλιτέχνες όπως ο Pharrell Williams, ο David LaChapelle και ο Julian Schnabel για να αναδείξει τη δύναμη της δημιουργικής βιομηχανίας στο να ανασχηματίσει τις περιβαλλοντικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε σήμερα (οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η πλειοψηφία της θαλάσσιας ζωής θα έχει εξαλειφθεί σε 6-16 χρόνια.) Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους δημιουργούς να θέσουν την θαλάσσια μόλυνση σαν ένα κύριο μέλημα μας. Μια αρχή, αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια, σε ένα μεγάλο ταξίδι.

©Nowness

Nowness

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ