0
NOWNESS

Photographers in Focus: David LaChapelle

Το 1980, όταν ήταν μόλις 17 χρονών, ο διάσημος πλέον εικονικός Αμερικανός φωτογράφος David LaChapelle εγκατέλειψε το εξοχικό του σπίτι στη Βόρεια Καρολίνα για να πάει στην Νέα Υόρκη, κάτι που θα οδηγούσε σε μια απρόσμενη συνάντηση με τον Andy Warhol.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης προσέλαβε αμέσως τον LaChapelle ως φωτογράφο για το διάσημο περιοδικό του, το Interview. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Warhol είπε στον LaChapelle «Κάνε ότι θέλεις. Απλά σιγουρέψου πώς ό,τι κάνεις να δείχνει ωραίο».

Συναναστρεφόμενος με τους Keith Haring και Jean –Michelle Basquiat στο ιστορικό nightclub της Νέας Υόρκης, Studio 54, ο αναδυόμενος φωτογράφος ακολούθησε την συμβουλή του Warhol με τις συνθέσεις του να κοσμούν τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων εκδόσεων όπως το Rolling Stone, το Vanity Fair και την Vogue.

Από το 2006, και έπειτα από μια διθυραμβική καριέρα, ο απόλυτος φωτογράφος των διάσημων ζει σε ένα απομακρυσμένο δάσος στη Χαβάη θέλοντας να βρει τον χρόνο να αναλογιστεί τη ζωή του έχοντας φωτογραφίσει τους καλύτερους και λαμπερότερους αστέρες του κόσμου, συνεχίζοντας όμως ταυτόχρονα να ξεπερνάει τα όρια και να παράγει καινούργια, πρωτοποριακά έργα.

Έχοντας μεγαλώσει ως Καθολικός, το μάτι του LaChapelle τροφοδοτούνταν διαρκώς από τα θρησκευτικά θέματα της Βίβλου, παρόλο που διακατέχεται φανερά από μια εικονοκλαστική ευαισθησία.

Πρόσωπα όπως ο Michael Jackson υποκαθιστούν στις συνθέσεις του τον Χριστό, ενώ οι υπνωτικές, χρωματιστές παλέτες εμφυσούν τις σκηνές του με την επιτηδευμένη μεγαλοπρέπεια και εθιμοτυπία της Καθολικής Εκκλησίας, με ένα άκρως παιχνιδιάρικο τρόπο.

Το έργο του δεν είναι παρά ένας επιδέξιος υπαινιγμός που υπογραμμίζει τις ερωτικές πτυχές του θρησκευτικού μυστηρίου και της ποπ κουλτούρας.


Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Photographers in Focus, ο γεννημένος στο Κονέκτικατ LaChapelle σταματάει για λίγο να φροντίζει τα κατσίκια και τα λαχανικά του και μας μιλάει για την νεοαποκτηθείσα γαλήνη στο καινούργιο του σπίτι στη Χαβάη.

© Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ