0
LIFO PICKS

Γιατί ο θάνατος του δημοσιογράφου Samir Kassir εξακολουθεί να πληγώνει τον Λίβανο;

Ο Σαμίρ Κασίρ, ήταν δημοσιογράφος, ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής του Λιβάνου. Μία από τις πλέον ελεύθερες και σκεπτόμενες μορφές της χώρας του που δεν φοβόταν ούτε τις πολιτικές αλήθειες, ούτε τους πληρωμένους εκτελεστές της πολιτικής, κάτι που τελικά το πλήρωσε με τη ζωή το 2005, όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό του, σε κεντρικό σημερίο της Βηρυτού. 

Το 2005, όμως, ήταν ούτως ή άλλως μία αιματηρή χρονιά για τον Λίβανο. Στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι δολοφονήθηκε, κάτι που προκάλεσε πολύμηνες διαδηλώσεις και αντιδράσεις που ζητούσαν από τη Συρία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τον Λίβανο. 

Των φρικτών δολοφονιών του Κασίρ και του Χαρίρι ακολούθησε μία μακρά περίοδος αποσταθεροποίησης της χώρας, χωρίς ποτέ να εντοπιστούν οι δολοφόνοι και χωρίς ποτέ να υπάρξει ξανά τόσο ελεύθερη δημοσιογραφία που να ασκεί κριτική στις πολιτικές ηγεσίες και στην εμπλοκή της Συρίας σε όλες τις πτυχές ζωής της χώρας. 

Σχεδόν κάθε χρόνο προκύπτει ένα ντοκιμαντέρ για τον Κασίρ που αναζητά περισσότερα στοιχεία για τα βήματα που τον οδήγησαν στον θάνατο -για παράδειγμα, προσφάτως αποκαλύφθηκε η συνομιλία του με έναν Γάλλο λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί. Οι συμπατριώτες τους δεν τον ξεχνούν κάθε φορά που ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίση... 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ