Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει χώρος για τον φεμινισμό στον μουσουλμανικό κόσμο;

Ο ρόλος των γυναικών στο Ισλάμ αποτελεί συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτιδα Nadja Frenz παρουσιάζει γυναίκες του μουσουλμανικού κόσμου που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους προς τη χειραφέτηση. Μαζί διερευνούν τον ρόλο των γυναικών στο Ισλάμ και μελετούν τα Surah, τα κεφάλαια του Κορανίου.

 

Τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν είναι πολλά. Μπορούν οι δυτικές έννοιες της ισότητας των φύλων να μεταφερθούν αυτούσιες στον ισλαμικό κόσμο; Το γεγονός ότι φοράνε μαντίλα είναι μία σαφής ένδειξη υποταγής; Μήπως το Κοράνι επιτρέπει στους άνδρες να ελέγχουν τις γυναίκες και να τις κακοποιούν; Είναι η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας αντι-ισλαμική; Πρέπει μια γυναίκα να επιλέξει ανάμεσα στον ρόλο της ως πιστής μουσουλμάνας ή ανεξάρτητης φεμινίστριας;

 

Κάποιες γυναίκες που μελετούν το μουσουλμανική θρησκεία ισχυρίζονται ότι δεν είναι το Ισλάμ ή το Κοράνι που επιτρέπει την κακοποίηση των γυναικών, αλλά οι στρεβλές πατριαρχικές ερμηνείες του. Οι συγκεκριμένες γυναίκες κάνουν εκστρατεία για μια πιο ουδέτερη ως προς το φύλο ερμηνεία του Κορανίου και προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης της θρησκείας με τον φεμινισμό.

 

Αντιθέτως, υποστηρίκτριες των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η Zineb El Rhazoui, πρώην υπάλληλος του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», αρνούνται να συμφιλιωθούν με τις θρησκευτικές τους ρίζες, λέγοντας ότι το Ισλάμ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί.

 

Πηγή: DW Documentary

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή