0
LIFO PICKS

Πώς οι επιχρωματισμένες φωτογραφίες του 19ου αιώνα σύστησαν τον ιαπωνικό πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο

Για περισσότερο από 200 χρόνια, από τα μέσα του 17ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα, η Ιαπωνία ήταν άγνωστη για τον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική απομόνωσης του Sakoku («κλειστή χώρα») κράτησε τη Γη του Ανατέλλοντος Ήλιου ουσιαστικά απαλλαγμένη από εξωτερική επιρροή – ειδικά από τη Δυτική θρησκευτική και αποικιακή επιρροή.

Ωστόσο, το 1854, ο Μάθιου Πέρι και τα «Μαύρα Πλοία» του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ανάγκασαν το άνοιγμα της Ιαπωνίας προς τον έξω κόσμο με τη Σύμβαση της Καναγκάβα. Σταδιακά εκατοντάδες περίεργοι ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική άρχισαν να επισκέπτονται τη χώρα και όπως εξηγεί ο εκφωνητής του παραπάνω βίντεο «έφεραν τα ρούχα τους, τον πολιτισμό τους και τις κάμερες τους».

Ειδικότερα, οι κάμερες επέτρεψαν σε όλο τον κόσμο να αποκτήσει εικόνα γι' αυτό το μυστηριώδες νησιωτικό έθνος που προηγουμένως γνώριζε μόνο στη φαντασία του. Η φωτογραφία, η ίδια μια συναρπαστικά νέα τεχνολογία εκείνη την εποχή, αναπτύχθηκε ραγδαία στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε σε κορυφαία βιομηχανία.

Ξένοι φωτογράφοι όπως ο Felice Beato και ο βαρόνος Raimund von Stillfried δημιούργησαν φωτογραφικά στούντιο και απασχολούσαν εξαιρετικούς καλλιτέχνες από την ιαπωνική βιομηχανία εκτύπωσης ukiyo-e για να επιχρωματίσουν τις εκτυπώσεις τους.

Τελικά, οι ίδιοι οι μαθητευόμενοι κυριάρχησαν στην αγορά με τα δικά τους φωτογραφικά στούντιο. Και οι προσεκτικά χρωματισμένες στο χέρι φωτογραφίες τους τεκμηρίωσαν το τοπίο και τους ανθρώπους της Ιαπωνίας, δημιουργώντας συλλεκτικές και πολύτιμες εικόνες του ιαπωνικού πολιτισμού.

Πηγή: Vox

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ