0
LIFO PICKS

Ένα είδος σαρκοφάγου φυτού που κινείται, αντιδρά και επιτίθεται όπως τα ζώα

Πολλά φυτά και φτερωτά έντομα επωφελούνται από μια σχέση αμοιβαιότητας που μπορούν να αναπτύξουν. Τα φυτά παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε αντάλλαγμα υπηρεσιών επικονίασης. Όμως όπως αποδεικνύει το θανατηφόρο Cape sundew, ένα είδος σαρκοφάγου φυτού που συναντάμε σε ολόκληρη τη νότια Αφρική, δεν έχουν εξελιχθεί όλα τα φυτά ώστε να είναι τόσο «φιλικά».


Αυτό το βίντεο από τη σειρά επιστημονικών ντοκιμαντέρ του KQED Deep Look προσφέρει κοντινές λήψεις από το Cape sundew. Το πολύχρωμο φυτό δελεάζει ανυποψίαστα έντομα με τα φωτεινά πλοκάμια του, τα οποία περιέχουν γλυκά, κολλώδη σταγονίδια. Μόλις παγιδεύσουν κάτι που αξίζει τον κόπο, τα sundews τυλίγουν το θήραμά τους για να μεγιστοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να εξαγάγουν, σε μια ανταλλαγή που είναι οτιδήποτε άλλο πάρα αμοιβαία επωφελής.


Επειδή τα Cape sundews μετακινούν τα πλοκάμια τους και χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα για να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ πιθανών γευμάτων και άλλων αντικειμένων, δεν είναι απλώς συναρπαστικά για τους επιστήμονες για την τακτική τους αλλά προκαλούν και τις συμβατικές αντιλήψεις της συμπεριφοράς των φυτών.

Πηγή: Aeon

Lifo Picks

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ