Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία της Γάζας μέσα από παλιές φωτογραφίες

Ο Αρμένιος φωτογράφος Kegham Djeghalian έχει καταγράψει τη ζωή στη Γάζα από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1970.

Όλοι γνωρίζουμε τη Γάζα ως εμπόλεμη ζώνη, μια περιοχή που περιβάλλεται από το Ισραήλ και ελέγχεται από τη Χαμάς. Ωστόσο, οι φωτογραφίες ενός Αρμένιου φωτογράφου που τραβήχτηκαν από την δεκαετία του 1940 έως εκείνη του 1970 δείχνουν μια Γάζα που είναι ελάχιστα γνωστή σήμερα.

 

Το "Photo Kegham" ήταν γνωστό σε όλη τη Γάζα. Ως ένας από τους πρώτους φωτογράφους της περιοχής, ο Αρμενός Kegham Djeghalian άνοιξε ένα φωτογραφικό στούντιο στην πόλη της Γάζας στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Οι εικόνες του, που τραβήχτηκαν μεταξύ 1945 και 1970, δείχνουν ένα ελάχιστα γνωστό πρόσωπο της Γάζας. Μια από τις φωτογραφίες του είναι αυτή του Τσε Γκεβάρα, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 1959. Μια άλλη είναι ενός σιδηροδρομικού σταθμού κατά μήκος της γραμμής μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που δεν υπάρχει πλέον σήμερα.

 

Ο Marwan Tarazi, του οποίου η οικογένεια ανέλαβε την επιχείρηση τη δεκαετία του 1980, μπόρεσε να διατηρήσει μέρος του αρχείου του Djeghalian, παρόλο που το Studio Kegham είναι τώρα κλειστό. Η αρχειοθέτηση των φωτογραφιών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα περισσότερα από τα αρνητικά και οι εκτυπώσεις βρίσκονται μέσα σε κουτιά και πλαστικές σακούλες μέσα σε ντουλάπια. «Αυτά τα αρνητικά και οι εκτυπώσεις είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο για μένα. Είναι η κληρονομιά μας, ο πολιτισμός μας» λέει ο Tarazi.

 

Για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, το Ισραήλ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Αίγυπτος, έχουν αποκλείσει την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα. Το να κάνεις ταξίδια ή να έχεις μια επιχείρηση είναι δραστηριότητες σχεδόν αδύνατες για τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. Τρεις πόλεμοι και πολλές συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι τα γεγονότα που κυριάρχουν τα τελευταία χρόνια.

 

Ο φωτογράφος Shareef Sarhan καταγράφει τη σύγκρουση που υπάρχει μέχρι και σήμερα, όμως προσπαθεί επίσης να παρουσιάζει και την καθημερινή του ζωή στη Γάζα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη Γάζα που βλέπουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - καταστροφή, πόλεμος, αποκλεισμοί και κατοχή. Ωστόσο, πέρα από αυτό, υπάρχει και μια άλλη Γάζα» λέει ο Sarhan.

 

Ο νεαρός ράπερ Ayman Mghamis χρησιμοποιεί παλιές φωτογραφίες στα βίντεό του καθώς ραπάρει για το πώς είναι η ζωή σήμερα στη Γάζα. Λέει ότι η Γάζα δεν μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους της. «Δεν μπορώ να σχεδιάσω τη ζωή μου στη Γάζα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο. Θα είμαι ακόμα ζωντανός; Θα υπάρξει πόλεμος; Δεν μπορώ να έχω έναν ορίζοντα» λέει.

 

Η Anahid Boutin είναι η μεγαλύτερη κόρη του Kegham Djeghalian. Ζει στη Γαλλία και θυμάται την παιδική της ηλικία στη Γάζα τη δεκαετία του 1950 και 1960, όταν ο τόπος ήταν υπό αιγυπτιακή στρατιωτική διοίκηση. «Ποιες είναι οι αναμνήσεις μου από τη Γάζα; Ήταν ευτυχισμένοι καιροί τότε. Ως Αρμένιοι, ήμασταν πολύ ευπρόσδεκτοι στη Γάζα» λέει η ίδια.


Παρόλο που η Boutin δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την Γάζα εδώ και πολλά χρόνια, διατηρεί ακόμη επαφή με τους φίλους της από την παιδική της ηλικία. Οι φωτογραφίες συνδέουν διαφορετικές γενιές και μέρη. «Θα ήταν καλό να διατηρήσουμε την ιστορία. Τουλάχιστον την ιστορία που γνωρίζουμε. Αυτές οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν ένα μέρος της ταραγμένης, συναισθηματικής ιστορίας της Γάζας» λέει η ίδια.

 

Πηγή: DW Documentary

 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή