Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιαπωνική τεχνική της συγκομιδής θαλασσινού αλατιού με το χέρι

Είναι γνωστό ότι το θαλασσινό αλάτι είναι νοστιμότερο και ανώτερο ποιοτικά από το βιομηχανοποιημένο. Όμως χρειάζεται μεγάλος κόπος για να παραχθεί.

Στην απόκρημνη, παράκτια έκταση της χερσονήσου Noto της Ιαπωνίας η γη δεν ευνοεί την ανάπτυξη πολλών πραγμάτων. Εδώ αυτό που συγκομίζουν οι αγρότες δεν είναι το ρύζι, αλλά το αλάτι. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας αλατιού οι αγρότες σε αυτή την περιοχή παράγουν αλάτι παγκόσμιας κλάσης με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι πρόγονοί τους για περισσότερα από 400 χρόνια.

 

Το αλάτι σε αυτήν την περιοχή συλλέγεται από τη θάλασσα εδώ και 1.500 χρόνια αλλά μόλις 400 χρόνια πριν αναπτύχθηκε ο τύπος παραγωγής αλατιού Agehama.

 

Για τον Ryoichi Toya το αλάτι είναι ένας θησαυρός που μας χαρίζει η θάλασσα. Είναι παραγωγός αλατιού τύπου Agehama στο Suzu της Ιαπωνίας και οι εγκαταστάσεις που διατηρεί είναι μια από τις τελευταίες αυτού του παραδοσιακού είδους συγκομιδής θαλασσινού αλατιού.

 

Η διαδικασία ξεκινά με το θαλασσινό νερό να μεταφέρεται σε κουβάδες από τον ωκεανό και να διασκορπίζεται σε ένα μεγάλο "κρεβάτι" με άμμο. Έπειτα η άμμος που έχει επικαλυφθεί με το αλατισμένο νερό της θάλασσας, αποξέζεται και φτυαρίζεται μέσα σε μια δεξαμενή όπου και συνεχίζεται η διαδικασία. Πρόκειται για μια σκληρή, χειροκίνητη δουλειά. Αλλά για έναν μάστερ του είδους όπως ο Toya η προσπάθεια αποδίδει με θαλασσινό αλάτι πλούσιο σε μέταλλα και ήπια γεύση.

 

Πηγή: Great Big Story

 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή