Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία των σκύλων, εμπνευσμένη από τον Keith Haring

Ένα animation που εξηγεί πως ο σκύλος έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Το μικροκαμωμένο τσιουάουα που οι κυρίες κουβαλούν στην τσάντα τους σαν αξεσουάρ, το αιωνίως ταλαιπωρημένο λαμπραντόρ που θεωρείται ο καλύτερος φίλος των παιδιών και κάθεται και υπομένει τα τραβήγματα των αυτιών και της ουράς του αλλά και το γαλλικά μπουλντόγκ που ο ιδιοκτήτης του το ντύνει μονίμως με αστεία ρούχα, είναι όλα απόγονοι των λύκων.

 

Όπως εξηγεί ο ανθρωπολόγος και εκπαιδευτικός David Ian Howe στο μάθημα TED-Ed με τίτλο A Brief History of Dogs, ο canis lupus έμοιαζε απίθανο να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

 

Καταρχήν άνθρωποι και λύκοι υπήρξαν ανταγωνιστές στο κυνήγι ταράνδων, βίσωνων και άλλων ζώων που περιπλανιόντουσαν στην Ευρασία κατά τη διάρκεια της Πλειστόκαινης εποχής. Αν και και οι δύο κυνηγούσαν σε ομάδες το θήραμά τους μόνο ο άνθρωπος έψηνε το κρέας, δημιουργώντας αρώματα που τραβούσαν τους πιο τολμηρούς λύκους όλο και πιο κοντά στους ανθρώπινους καταυλισμούς.

 

Παρόλο που επικροτούμε την TED-Ed για αυτό το όμορφο βίντεο σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι που αναρωτιούνται γιατί το όνομα του Keith Haring, που έφυγε από τη ζωή το 1990, δεν αναφέρεται πουθενά.

 

Οι λύκοι που έγιναν χρήσιμοι σύντροφοι και δρούσαν ως φρουροί ασφαλείας και συντρόφευαν τους ανθρώπους στο κυνήγι, ανταμείβονταν με φαγητό. Τελικά, αυτή η σχέση οδήγησε στην εξημέρωση του πρώτου ζώου από τον άνθρωπο.

 

Και παρόλο που επικροτούμε την TED-Ed για αυτό το όμορφο βίντεο σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι που αναρωτιούνται γιατί το όνομα του Keith Haring, που έφυγε από τη ζωή το 1990, δεν αναφέρεται πουθενά.

 

Κάθε σκύλος που απεικονίζεται σε αυτό το animation είναι ίδιος με το "σκυλί που γαυγίζει" του Haring. 

 

Barking Dogs, Keith Haring
Barking Dogs, Keith Haring

 

Παρόλο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το λόγο αυτής της παράλειψης, μπορούμε να κατευθύνουμε τους αναγνώστες στη μεγάλη ανάλυση του Jon Nelson για τη σχέση του Haring με τα σκυλιά στο Get Leashed:

 

... Τα σκυλιά βρίσκονται ευρέως στο έργο του Haring. Συμβόλιζαν αναπάντητα ερωτήματα που επικρατούσαν κυρίως στη δεκαετία του '80: «Μπορώ να το κάνω αυτό;» «Είναι σωστό αυτό;» «Τι κάνεις;» «Τι συμβαίνει;» Τα σκυλιά στέκονται δίπλα στους ανθρώπους, γαβγίζουν ή χορεύουν και συμμετέχουν ακόμη και σε κάποια από τα σεξουαλικά έργα του Haring. Τα σκυλιά δεν εγκρίνουν ούτε αποδοκιμάζουν το τι κάνουν οι άνθρωποι στις εικόνες. Το σχήμα του στόματος είναι ουδέτερο ή ακόμα και χαρούμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ανθρώπινα σώματα φορούν το κεφάλι ενός σκύλου, δηλώνοντας πιθανώς ότι γνωρίζουμε μόνο τη δική μας απόλαυση, αγνοώντας, όπως ένα σκυλί, το επόμενο στάδιο της ζωής ή τις συνέπειες των πράξεών μας.

 

Με πληροφορίες από το Open Culture

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή