Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι παπαγάλοι μπορούν και μιλούν σαν τους ανθρώπους;

Αν και οι πλησιέστεροι βιολογικοί μας συγγενείς είναι οι πίθηκοι ωστόσο δεν μπορούν να μιλήσουν. Οι παπαγάλοι από την άλλη δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα επικοινωνίας

Θα περίμενε κανείς ότι τα ζώα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους μέσω της ομιλίας θα ήταν οι μαϊμούδες. Ωστόσο και βάσει έρευνας οι μαϊμούδες ενώ διαθέτουν την ίδια φωνητική δομή με τους ανθρώπους, δεν μπορούν να μιλήσουν.


Οι παπαγάλοι από την άλλη, ενώ έχουν διαφορετική φυσιολογία, μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη φωνή. Μάλιστα, μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα, αφού έχουν κάτι που εμείς δεν έχουμε, και ονομάζεται σύριγγα.


Σύμφωνα με την Mya Thompson, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Cornell με ειδίκευση στην ορνιθολογία, τα  πουλιά διαθέτουν δύο ανεξάρτητα φωνητικά «κουτιά» σε σχέση με εμάς. Οι δικές μας χορδές βρίσκονται στον λάρυγγα, ένα «κουτάκι» στην αρχή του αναπνευστικού σωλήνα μας που ονομάζεται τραχεία, και δονούνται όταν ο αέρας περνάει, με αποτέλεσμα να παράγεται ήχος, που στη συνέχεια ελέγχουμε με το στόμα μας. Στα πουλιά όμως η σύριγγα βρίσκεται κάτω από τη τραχεία. Για την ακρίβεια, τα πουλιά παράγουν και διαμορφώνουν τον ήχο ελέγχοντας τους μύες των δύο σωλήνων που συνδέονται με τους πνεύμονες.


Η σύριγγα είναι ένα πολύ καλό μουσικό όργανο, το οποίο ξεπέρνα σε ικανότητες και το πιάνο, παράγοντας περισσότερους τόνους μέσα σε 1/10 δευτερολέπτου. Μάλιστα σε μερικά πουλιά, όπως οι παπαγάλοι, η σύριγγα τους επιτρέπει να μιμούνται άψογα οποιονδήποτε ήχο, μαζί και τη φωνή μας.


Ο εγκέφαλος των παπαγάλων είναι προγραμματισμένος από την γέννησή τους, να μαθαίνει από το περιβάλλον του και να επικοινωνεί με αυτό. Όταν οι παπαγάλοι βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον αναπτύσσουν ισχυρούς τρόπους επικοινωνίας με το σμήνος τους. Αντίστοιχα, όταν βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κλουβιά προσπαθούν να αναπτύξουν την ίδια σχέση με τον άνθρωπο.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή