0
LIFO PICKS

Γιατί τα μάλλινα από κασμίρ είναι τόσο ακριβά;

Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το μαλλί κασμίρ προέρχεται από κατσίκες και όχι από πρόβατα. Πιο συγκεκριμένα προέρχεται από κατσίκες ράτσας κασμίρ (cashmere).

Οι κατσίκες κασμίρ κατοικούν συνήθως στα Ιμαλάια, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -30 βαθμούς Κελσίου και η γούνα τους είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αντέχει το ανυπόφορο κρύο.

Ένα από βασικότερα στοιχεία που κάνουν την τιμή του συγκεκριμένου μαλλιού τόσο ακριβή είναι ότι ενώ ένα πρόβατο προσφέρει περίπου τρία κιλά μαλλιού το χρόνο, μία κατσίκα καμσίρ προσφέρει μόλις 200 γραμμάρια. Έπειτα, το μαλλί που έχει συλλεχθεί περνάει από μία ειδική διαδικασία από όπου αφαιρούνται οι λιπαρές ουσίες και τυχόν άλλες τρίχες από το τρίχωμα, οπότε η τελική ποσότητα είναι ακόμα πιο μικρή.

Οι κατσίκες κασμίρ έχουν εκπληκτικά μαλακό τρίχωμα, αλλά για το ύφασμα κασμίρ δεν χρησιμοποιείται όλο το τρίχωμα του ζώου παρά μόνο το μέσα μέρος που είναι και το πιο μαλακό.

Γιατί υπάρχουν όμως διαφορετικές τιμές για ένα κασμιρένιο πουλόβερ; Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα. Όσο πιο λεπτό είναι το κασμίρ, τόσο πιο πολυτελές θεωρείται και άρα πιο ακριβό. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει κασμίρ χαμηλότερης ποιότητας λόγω επεξεργασιών που έχει υποστεί ή λόγω του τρόπου ύφανσης.

Lifo Picks

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ