0
LIFO PICKS

Μήπως η «παλίρροια» του μαζικού τουρισμού καταστρέφει τη Βενετία;

Με υποδομές όλο και περισσότερο προσαρμοσμένες στις ανάγκες του τουρισμού, οι κάτοικοι της πόλης αισθάνονται ότι κανείς δεν νοιάζεται πια γι αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου η τουριστική εισροή φτάνει μέχρι τους 130 χιλιάδες τουρίστες ημερησίως, γεγονός που σημαίνει ότι στις τοπικές Αρχές της πόλης μένουν ελάχιστοι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Ένας σταθερός στόλος μικρών σκαφών ταξιδεύει καθημερινά στα κανάλια της Βενετίας ενώ γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στη λιμνοθάλασσά της. Η ποιότητα του αέρα είναι συχνά χειρότερη από τα πολυάσχολα κέντρα των πόλεων.

Κατά την τελευταία γενιά των Βενετών, ο αριθμός των κατοίκων μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η Γέφυρα του Ριάλτο και η πλατεία του Αγίου Μάρκου έχουν γίνει τα κυριότερα αξιοθέατα σε αυτό το βενετσιάνικο θεματικό πάρκο που παρέχει στους ντόπιους θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, αλλά σχεδόν τίποτε άλλο.

Τα ενοίκια είναι υψηλά, η Airbnb φαίνεται να «κυβερνά» την πόλη, ενώ όλο και περισσότερα ιστορικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχειακές μονάδες. Τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά τους τουρίστες.

Όμως οι κάτοικοι εξακολουθούν να αγωνίζονται και πλέον υπάρχουν πάνω από 30 τοπικές πρωτοβουλίες που προσπαθούν να σταματήσουν την παλίρροια του μαζικού τουρισμού.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ